ВАКЦИНА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
25/01/2022 u 19:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Фајзер и Биотек испитују вакцину против омикрона

Фајзер је рекао да може да буде да двије дозе њихове оригиналне вакцине није довољно за заштиту од заразе омикроном и да заштита од хоспитализације и смрти слаби

Фајзер и Бајонтек објавили су да су започели клиничка испитивања нове верзије своје вакцине које циља омикрон сој коронавируса, која дијелом избјегава заштиту коју пружа оригинална верзија њихове мРНК вакцине која се даје у двије дозе.

Компаније планирају да тестирају имунски одговор на ту вакцину у три дозе код невакцинисаних и као бустер дозе за људе који су примили две дозе њихове оригиналне дозе.

Тестирају и четврту дозу својег постојећег цјепива те четврту дозу цјепива против омикрона код људи који су примили трећу дозу њихове вакцине прије три до шест месеци.

У испитивању ће учествовати  више од 1.400 људи.

 - Премда актуална истраживања и подаци из праксе показују да бустер дозе и даље пружају висок ниво заштите од тешке болести и хоспитализације због омикрона, свјесни смо потребе да будемо спремни ако та заштита с временом ослаби и да помогнемо у борби против омикрона и нових варијанти у будућности -  рекла је директорка Фајзера  за истраживања и развој вакцина Кетрин Јансен, у саопштењу.

Фајзер је рекао да може да буде да двије дозе њихове оригиналне вакцине није довољно за заштиту од заразе омикроном и да заштита од хоспитализације и смрти слаби.

Али, амерички Центри за контролу и превенцију болести рекли су да трећа доза мРНК вакцине попут Фајзерове пружа 90-одстотну заштиту од хоспитализације због ковида-19.

Неке земље већ су почеле да нуде додатне бустер дозе, а недавно истраживање из Израела показало је да четврта доза мРНК вакцине повисује број антитијела, али не довољно да се спријечи зараза омикроном.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:14