Ursula fon der Lajen / - SHUTTERSTOCK
19/09/2024 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Fon der Lajen: EU izdvaja 10 milijardi eura za obnovu posle poplava

Evropska unija omogućiće zemljama pogođenim poplavama, koje je u Srednju Evropu donio ciklon Boris, da pored sredstava iz Fonda solidarnosti iskoristi za obnovu razorene infrastrukture i saniranje šteta još i 10 milijardi eura iz evropskih kohezijskih fondova, saopštila je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Klizišta i poplave širom svijeta, naučnici upozoravaju: "To je tek početak"

- Srce se cijepa kada gledamo kakva razaranje su donijele poplave. Najvažnija stvar je da se nađe novac  za obnovu. Dogovorili smo se da novac iz Kohezijskog fonda maksimalno fleksibilno prilagodimo potrebama tamo gdje su najveće. Pogođene zemlje će moći 10 milijardi eura da iskoriste iz tog fonda- kazala je predsjednica EK posle vanrednog sastanka sa premijerima Poljske, Češke, Slovačke i Austrije.

Ursula fon der Lajen rekla je da sigurno za saniranje šteta i obnovu neće biti dovoljan novac iz Fonda solidarnosti koji EU ima da pomogne u slučajevima elementarnih nepogoda i katastrofa i da zato Brisel izdvaja ovih dodatnih 10 milijardi eura po uprošćenoj proceduri i u nekim slučajevima ne samo kao sufinansiranje nego i finansiranje 100 odsto vrijednosti projekata.

- Teško da bi mogli da saniramo štete iz naših nacionalnih budžeta. Predsjednica EK predstavila je konkretne kvote i konkretne fondove koje možemo da koristimo- kazao je češki premijer Petr Fijala, prenosi N1.

Samo u Češkoj gde su poplave pogodile dva regiona, Moravsko-šlezijski i Olomoucki na istoku zemlje evakuisano je, kako je kazao Fijala, 20.000 ljudi, uništeni su putevi, pruge, mostovi, željezničke stanice, domovi, a Vlada mora da revidira budžet za ovu i narednu godinu i izdvoji 1,66 milijardi eura za pomoć ljudima.

Slovački premijer Robert Fico odao je posebno priznanje poljskom premijeru Donaldu Tusku koji je uspio da hitno organizuje sastanak još dok poplave traju i Ursuli fon der Lajen koja se odazvala da EU solidarno pomogne poplavljenim zemljama.

- Ljudi koji žive u EU žele da znaju da institucije Unije posvećuju istu pažnju i ljudima koji ovde žive kao onima van granica EU. Ovo će povećati povjerenje u institucije EU. Zatražili smo više fleksibilnosti i predsjednica EK je rekla da možemo da koristimo 10 milijardi eura pod mnogo jednostavnijim uslovima- kazao je Fico.

Slovački premijer naglasio je da nikada do sada od trenutka kada je davno počeo da učestvuje na sastancima EU nije prisustvovao sastanku koji bi, iako tako kratak, donio toliko dobre rezultate.

- Evropa stoji uz vas. Razgovaramo kako što brže i fleksibilnije da vam pomognemo- poručila je predsjednica EK iz Vroclava kroz koji prolazi danas vrh poplavnog talasa svima u EU koje pogađaju poplave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 20:42