ilustracija / - PHOTO BY MUFID MAJNUN ON UNSPLASH
26/07/2024 u 08:25 h
DAN protalDAN protal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Francuska da smanji javni dug

Francuski ekonomisti upozorili su zvaničnike te zemlje da država pod hitno mora da smanji javni deficit za 112 milijardi eura, kako bi izbjegla takozvani italijanski scenario.

Prema riječima francuskih ekonomista, javni dug treba smanjiti u narednih sedam do 12 godina, kako bi se izbjegao ulazak u takozvanu spiralu duga u kakvu je ušla Italija.

Za razliku od južnog susjeda, Francuska i dalje može izbjeći upadanje u zamku da mora potrošiti previše novca kako bi vratila dug, ocjena je Savjeta za ekonomske analize Francuske, prenosi Klix.ba.

- Dobra vijest je da je Francuska do sada kontrolisala svoju sudbinu. Naš dug je direktna posljedica naših budžetskih izbora. To nije mehanička akumulacija i nije grudva snijega koja je bačena nizbrdo- smatraju članovi Savjeta.

U savjetima ekonomista preporučuje se smanjenje primarnog deficita, razlike između toga koliko vlada prihoduje i troši umanjeno i za kamate, za četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje u narednih sedam do 12 godina.

Aktuelni ministar finansija, Bruno Le Maire, već je obećao Briselu da će smanjiti deficit Francuske na tri odsto BDP-a i ispuniti pravila EU o deficitu do 2027. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 05:05