Izbori u Francuskoj / - Н1
30/06/2024 u 07:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Francuska danas glasa na parlamentarnim izborima, očekuje se visoka izlaznost

Francuzi danas izlaze na birališta da glasaju u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora, koje je francuski predsjednik Emanuel Makron iznenada raspisao nakon loših rezultata njegove stranke na izborima za Evropski parlament.

Predizborne ankete javnog mnjenja daju prednost Nacionalnom okupljanju Marin le Pen. Očekuje se izlaznost najveća u poslednjih 25 godina.
Više od 49 miliona građana Francuske na parlamentarnim izborima ima pravo glasa, a u prvom krugu izbora biraće 577 poslanika među više od 4.000 kandidata za donji dom francuskog parlamenta.

Po jedan poslanik se bira u svih 577 izbornih jedinica većinskim glasanjem u dva kruga.

Za poslanika može biti izabran već u prvom krugu onaj koji osvoji 50 odsto glasova izašlih birača ako je na biračko mjesto izašlo najmanje 25 odsto broja upisanih birača.

Na drugom krugu glasanja, koji je zakazan za 7. jul, ulaze dva kandidata s najvećim brojem glasova osvojenih u prvom krugu.

Sve predizborne ankete daju prednost Nacionalnom okupljanju, čiju listu predvodi 28-godišnji Žordan Bardela.

Ako na izborima Nacionalno okupljanje ili ljevičarska koalicija Novi narodni front osvoji apsolutnu većinu, Emanuel Makron će morati da izabere premijera iz redova pobjedničke koalicije.

Pobjednička koalicija će potom izabrati svoje ministre, odnosno nastupiće kohabitacija predsjednika i premijera iz suprotnog političkog tabora.

Barnije: Makron doveo zemlju na korak od izlaska iz EU

U slučaju da nijedna koalicija ne osvoji većinu u parlamentu, koalcija sa najviše mandata moraće da sklapa saveze da bi omogućili donošenje zakona, odnosno funkcionisanje parlamenta.

Makron je nedavno upozorio birače da bi opredjeljivanje za krajnje desničarsku ili krajnje ljevičarsku stranku dovelo Francusku u opasnost od političkog konflikta, pa čak i građanskog rata.

Francuski premijer Gabrijel Atal obećao je da će vladajuća centristička alijansa Zajedno, ako pobijedi, smanjiti cijenu struju za 15 odsto od sledeće zime, povećati penzije u skladu sa inflacijom, kao i da neće povećavati poreze.

Žordan Bardela, koji predvodi Nacionalno okupljanje, na televizijskog debati sa Atalom je pak rekao da će kao premijer ukinuti besplatnu zdravstvenu njegu za strance i pooštriti regulativu za dobijanje francuskog državljanstva.

Briselski portal Politiko ocjenjuje da su ovo izbori sa potencijalno najvećim posledicama u Evropi u poslednjih nekoliko decenija, prenosi RTS.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 07:53