/ - UNSPLASH, FRANCUSKA ZASTASVA, ILUSTRACIJA
11/06/2024 u 22:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Francuska: Pregovori o saradnji desnice propali za manje od 24 sata

Pregovori dvije krajnje desničarske stranke u Francuskoj o saradnji u kampanji za vanredne parlamentarne izbore propali su manje od 24 sata nakon što su počeli, piše Politiko.

Nacionalni skup Marin Le Pen, koji je naneo težak poraz predsjedniku Emanuelu Makronu na nedeljnim evropskim izborima, razmatrao je mogućnost saveza sa Rekonkvistom, strankom koju je osnovao i predvodi je ekstremni desničar Erik Zemur, ali su razgovori veoma brzo prekinuti, prenosi N1.rs.

(VIDEO) Makron raspustio Skupštinu, raspisuje vanredne izbore

- Ovo je veliko razočarenje za Francusku - izjavila je jedna od čelnica Rekonkviste Marion Marešal, posle sastanka sa svojim tetkom Marin Le Pen i predsednikom Nacionalnog okupljanja Žodranom Bardelom.

Ona je optužila Bardela da je „promjenio stav“ i rekao da njegova stranka sada „odbija puki koncept saveza“.

Prema njenim riječima, Bardel je promjenu stava objasnio činjenicom da Nacionalno okupljanje uoči izbora ne želi da bude povezan sa Zemurom.

Bivši novinar i medijska ličnost Zemur je više puta osuđivan za podsticanje mržnje i rasizma. U politiku je ušao za predsjedničke izbore 2022. godine, kada je osvojio sedam odsto glasova. U više navrata je napadao Le Penovu zbog toga što je previše mekana kada je u pitanju uključivanja islama u francusko društvo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 21:15