Ilustracija / - UNSPLASH, FRANCUSKA ZASTASVA, ILUSTRACIJA
13/05/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Francuska: Prehrambenoj industriji prijete porezima zbog visokih cijena

Cijene hrane u Francuskoj naglo su porasle nakon što su u redovnim godišnjim pregovorima u martu prehrambene kompanije i trgovci na malo dogovorili prosječno povećanje cijena od deset odsto, da se pokriju viši troškovi proizvodnje

Francuska Vlada mogla bi upotrijebiti poreske mjere kako bi srezala dobit prehrambene industrije, ako ne prihvati pregovore o visokim cijenama, rekao je u ministar finansija Bruno Le Maire.

Rast cijena hrane u Francuskoj dostigao je proteklih mjeseci rekordnih 15 odsto, uprkos pojeftinjenju sirovina, i u Vladi su ljuti, prenosi Hina, javlja Mina.

- Prehrambena industrija ubira veliku dobit i mora ponovo da pregovara s trgovcima i snizi cijene, rekao je Le Maire novinarima uoči sastanka s predstavnicima velikih maloprodajnih lanaca.

Ako se, kako je upozorio, prehrambena industrija ne vrati pregovorima, upotrijebiće sve mjere koje su im na raspolaganju, uključujući poreze, kako bi oduzeli nepravedno stečenu dobit na grbači građana.

Cijene hrane u Francuskoj naglo su porasle nakon što su u redovnim godišnjim pregovorima u martu prehrambene kompanije i trgovci na malo dogovorili prosječno povećanje cijena od deset odsto, da se pokriju viši troškovi proizvodnje.

Budući da visoke cijene hrane podstiču ukupnu inflaciju, Le Maire je u više navrata pozivao na ponovno otvaranje pregovora, kako bi i potrošači osjetili globalni pad cijena sirovina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 19:26