Grčka / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, GRčKA, ZASTAVA
20/06/2024 u 10:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Grčka osniva državni stabilizacioni fond

Grčka planira da osnuje državni stabilizacioni fond koji će prihod od prodaje državne imovine ulagati u infrastrukturu i zelene projekte, saopštio je ministar finansija, Kostis Hatzidakis.

- Fond će ulagati prihod od prodaje imovine koja je je ostala u državnom vlasništvu nakon grčke dužničke krize, uključujući nekretnine, luke i komunalna preduzeća - objasnio je Hatzidakis na konferenciji za novinare, predstavljajući vladin plan.

Početni kapital fonda iznosiće, prema njegovim riječima, 300 miliona eura, a prihod od prodaje imovine biće uložen u finansiranje zelenih projekata, infrastrukture i nove tehnologije, prenosi SEEbiz.

- Angažovali smo BlackRock da predloži najbolju korporativnu strukturu za fond - rekao je Hatzidakis. Blackrock je američki fond, najveći u svijetu u segmentu upravljanja imovinom.

Grčka predlaže da EU privremeno prihvati djecu pogođenu ratom u Gazi

Grčka agencija za privatizaciju HRADF i fond za spašavanje banaka HFSF biće pripojeni državnom holdingu Hellenic Corporation Assets and Participationsu (HCAP) koji je osnovan 2016. godine i upravlja podružnicama državnih komunalnih preduzeća i vlasničkim udjelima u kompanijama.

- Agencija i dva fonda pribavili su dosadašnjom prodajom imovine i udjela u bankama ukupno deset milijardi eura za potrebe smanjivanja grčkog duga tokom krize od 2010. do 2018. godine - rekao je Hatzidakis.

On je naveo da je Fond za spašavanje banaka nedavno u potpunosti privatizirao tri grčka zajmodavca, a do kraja godine planira prodati preostalih 18 odsto udjela u National Banku i 72,5 odsto u Attica banci.

I Irska je krajem prošle godine najavila osnivanje državnog stabilizacionoh fonda kako bi lakše podmirivala buduće zdravstvene, penzijske i klimatske troškove i uspostavila mehanizam zaštite od pada kapitalnih ulaganja u slučaju krize. Vlada će od ove do 2035. godine ulagati u fond 0,8 odsto nominalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), odnosno 4,3 milijarde eura godišnje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 15:16