Akropolj (FОТО: BALKAN.FUN)
14/07/2023 u 17:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grčka zatvorila Akropolj zbog vrućina

Kerber, toplotni talas – koji je dobio ime po troglavom psu iz grčke mitologije koji je čuvao kapije pakla – do kraja sledeće nedjelje će u Španiji, Italiji, Grčkoj i Turskoj podići temperature na više od 45 stepeni

Toplotni talas Kerber, koji je pogodio Evropu i već odnio nekoliko žrtava, primorao je vlasti u Grčkoj da zatvore svoju najveću turističku atrkaciju - Akropolj u Atini - tokom najtoplijih sati u toku dana.

Odluka je donijeta nakon što se nekoliko turista onesvjestilo na ovoj uzvisini u glavnom gradu Grčke, ali i činjenice da se širom Mediterana i mještani, i njihovi posetioci pripremaju za rekordnih 48,8 stepeni Celzijusa, kako su najavili meteorolozi, prenosi N1.

Ali mnogi turisti su se i danas na ekstremnoj vrućini sunčali na plažama širom Grčke, Španije i Portugala, dok su drugi tražili spas od velike vrućine, pijući piće u obližnjim barovima.

Turisti koji svoje odmore provode širom Mediterana upozoravani su već danima na efekte opasne po život koje nosi anticiklonski sistem iz pustinje Sahare, pod nazivom Kerber.

Kerber – koji je dobio ime po troglavom psu iz grčke mitologije koji je čuvao kapije pakla – do kraja sledeće nedjelje će u Španiji, Italiji, Grčkoj i Turskoj podići temperature na više od 45 stepeni.

Toplotni talas pravi pustoš širom Evrope, sa šumskim požarima koji bjesne širom Hrvatske, a turisti padaju u nesvijest od velike vrućine.

Grčka je saopštila da će se njena glavna turistička atrakcija, Akropolj, zatvoriti tokom najtoplijih sati, jer se očekuje da će temperature u Atini dostići 40 stepeni.

U međuvremenu, 50-godišnjeg britanskog turistu spasila je iz mora posada helikoptera na plaži Porto Fero, na italijanskom ostrvu Sardinija. Čovjeka, koji je izgubio svijest prije nego što je spasilac stigao do njega, helikopter je podigao iz mora i odveo na obalu.

U Atini, u Grčkoj, još jedan turista se srušio ispred Akropolja nakon što je temperatura porasla na 45 stepeni Celzijusa, a policajci su ga na nosilima odnijeli u kola hitne pomoći koja su čekala.

Podsjetimo, usled visokih temperatura koje su i prošle godine pogodile najstariji kontinent, stručnjaci za javno zdravlje su utvrdili koliko se smrtnih slučajeva može povezati s vrućinom. Otkrili su da su 61.672 osobe umrle od uzroka povezanih s vrućinom u Evropi između 30. maja i 4. septembra 2022.

Stopa smrtnosti bila je najviša u Italiji, Grčkoj, Španiji i Portugalu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 00:46