Protest farmera u Madridu / - EPA
17/03/2024 u 18:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Hiljade farmera protestuju u Madridu, blokiraju puteve traktorima

Hiljade španskih farmera ponovo su protestovale u nedjelju sa stotinama traktora u prestonici, Madridu, tražeći bolje cijene za svoje proizvode i osuđujući poljoprivrednu politiku Evropske unije.

Poljoprivrednici iz raznih djelova Španije rano ujutro krenuli su ka Madridu, što je izazvalo probleme u saobraćaju. Međutim, raspoloženje je uglavnom bilo mirno, javili su novinari državne televizije RTVE.

Udruženje poljoprivrednika Union de Uniones saopštilo je da takođe želi da poboljša odnose između gradskog i ruralnog stanovništva. Demonstranti su prvo kolonom traktora stigli do Ministarstva zaštite životne sredine, a odatle do Ministarstva poljoprivrede. Luis Kortes iz udruženja upozorio je na televiziji da će poljoprivrednici ponovo pojačati proteste ako vlada ne ponudi rješenja za brojne probleme sa kojima se suočava poljoprivredni sektor zemlje.

Španski farmeri, kao i mnogi širom Evropske unije, protestovali su protiv teških ekonomskih uslova i strogih propisa za koje kažu da otežavaju održavanje poljoprivrede.

Traktori i druga vozila su više puta blokirali autoputeve, puteve i prilaze lukama i veletržnicama u Španiji, koje se ponekad nazivaju baštom voća i povrća Evrope. Španska vlada je već napravila određene ustupke u pokušaju da umiri poljoprivrednike, ali udruženja poljoprivrednika kažu da su ove mjere nedovoljne.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:51