Njemačka policija (ilustracija) / - EPA
16/12/2023 u 16:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iračanin protjeran iz Njemačke: Sumnja se da je planirao teroristički napad na božićnu pijacu

Policija je dobila dojavu u vezi sa osumnjičenim, sugerišući da planira „ozbiljan napad“ na božićnu pijacu, prenose mediji

Dvadesetogodišnji Iračanin deportovan je nazad u svoju matičnu zemlju nakon što su njemačke vlasti posumnjale da planira „teroristički napad“, saopštilo je u subotu njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova istočne pokrajine Saksonije-Anhalt optužilo je neimenovanog čovjeka da je planirao „ozbiljan čin nasilja“. Trajno mu je zabranjen ulazak u Njemačku, prenosi N1.

Njemačke vlasti su saopštile da je osumnjičeni živio u Saksoniji-Anhaltu, ali da je radio u Donjoj Saksoniji.

Policija je dobila dojavu u vezi sa osumnjičenim, sugerišući da planira „ozbiljan napad“ na božićnu pijacu, prenose mediji.

Uhapšen je u Donjoj Saksoniji 21. novembra.

Ministarstvo je saopštilo da je nalog za deportaciju zasnovan na „sprečavanju određene prijetnje po bezbjednost Savezne Republike Njemačke ili terorističke prijetnje“.

Nije jasno da li su pronađeni bilo kakvi dokazi koji potvrđuju navedene planove.

Njemačke vlasti su bile u pripravnosti poslednjih mjeseci, navodeći povećan rizik od terorističkih napada, usred izvještaja o globalnom porastu antisemitizma i islamofobije u pozadini sukoba u Gazi koji je u toku, piše DW.

Njemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV) saopštila je prošlog mjeseca da je opasnost od terorističkog napada islamista na njemačkom tlu značajno porasla.

Agencija je saopštila da je povećan rizik od napada na jevrejsku zajednicu ili „Zapad u cjelini“ usledio nakon napada Hamasa 7. oktobra i izraelske vojne kampanje u pojasu Gaze.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

07. maj 2024 15:17