Ilustracija / - PIXABAY
19/10/2024 u 11:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Italija pogođena poplavama – škole su zatvorene, putevi odsječeni, oluje prijete i jugu zemlje

Italija je pogođena kišama, olujama i poplavama, naročito na sjeveru i u centralnim djelovima zemlje. Nešto vedrije nebo očekuje se tek od 22. oktobra.

Vremenske neprilike koje su u poslednja dva dana pogodile Liguriju i Toskanu sada su zadesile centralnu Italiju, pa su upozorenja o olujama proširena i na regione Veneto i Emilija Romnja.

Italijanska civilna zaštita proglasila je narandžasti meteoalarm u Lombardiji i žuti u 16 drugih regiona. U Emiliji Romanji, koja je često pogođena poplavama i kišama, proglašen je crveni meteoalarm zbog očekivanih jakih kiša i intezivnih oluja.

Meteorolozi objašnjavaju da je Italija pogođena vremenskim neprilikama zbog jakog anticiklona koji blokira kretanje ciklona ka Balkanu, pa se pretpostavlja da će se spustiti ka jugu Italije, Mediteranu i Sjevernoj Africi.

Nije isključena ni formacija ciklona koji podsjećaju na one tropske, sa snagom pravog medikana, kako u Italiji kategorizuju mediteranske uragane.

(VIDEO) Nevrijeme u Italiji: Poplavljeni putevi, saobraćaj u prekidu

- Pokušavamo da ispumpamo vodu, jer nam se natopila garaža i to treba očistiti - rekao je jedan Italijan pogođen poplavama.

Vatrogasci su zbog bujica morali da intervenišu u mnogim zonama u kojima je voda poplavila kuće i terene. Tokom noći je palo 172 milimetra kiše u Toskani, a jedan muškarac je spasen iz automobila na putu koji je više ličio na rijeku.

Započeta je i evakuacija staračkog doma u Toskani.

Poplavama je pogođena i Sijena, čije su gradske vlasti zatvorile željezničku stanicu.

Nekoliko izlaza sa auto-puta A1 ka Firenci je zatvoreno s obzirom na to da je put oštećen usljed jakih kiša.

Guverner Toskane Eugenio Đani je saopštio da je vanredno stanje proglašeno u Sijeni, Pizi, Grosetu, Pistoji i Firenci.

U Đenovi su škole otvorene, ali su u drugim gradovima Ligurije i dalje zatvorene. Magistralni i auto-putevi su potopljeni, mostovi liče na vodopade, dok su se pojedine reke izlile iz korita i dodatno oštetile puteve, sela i gradove. Jedna osoba je poginula.

- Više od 60 centimetara vode mi je ušlo u podrum i garažu. Juče je voda bila na nivou iznad jednog metra. Sada je kiša prestala, inače bi bilo još gore - rekao je jedan građanin pogođen poplavama.

Nivo mora kod Venecije je na 124 centimetra, a u samoj laguni 86.

Tokom vikenda prognozira se još lošije vrijeme, posebno u južnim regionima Sicilija i Kalabrija, gdje se očekuje od 400 do 500 litara kiše po kvadratnom metru, što je polovina godišnjih padavina.

Predah se očekuje samo 22. oktobra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 11:56