Ilustracija / - UNSPLASH
24/06/2024 u 15:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Italija traži mjesto potpredsjednika u Evropskoj komisiji

Italija je tražila mjesto potpredsjednika u Evropskoj komisiji, nekoliko dana pred novi evropski samit na kojem treba da se odluči o ključnim funkcijama u Uniji, izjavio je danas u Luksemburgu italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

- Vjerujem da ne može biti da Italija nema mjesto potpredsjednika Komisije i da nema komesara sa važnim resorom, to je minimum na koji bi naša zemlja trebalo da računa - rekao je Tajani novinarima, po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice.

- Mi hoćemo da imamo jedno mjesto potpredsjednika jednog jakog komesara da bi imali dobru evropsku politiku koja podržava industriju i poljoprivredu, naravno angažovana oko klimatskih promjena, ali ne na fundamentalistički način - rekao je Tajani već ovog vikenda u obraćanju francuskim novinarima, javljaju agnecije prenose mediji.

Prvi razgovori o ključnim mjestima unutar Evropske unije su vodile vođe evropske dvadesetsedmorice 17. juna u Briselu. Tada nije postignut dogovor, Italija je pokazala da je užasnuta pošto je bila stavljena po strani tokom pregovora uprkos dobrom rezultatu koje je ekstsremna desnica ostvarila na evropskim izborima 9. juna.

Premijerka Italije Đorđa Meloni takođe je vođa partije Braća Italije, glavne stranke u grupi Evropski konzervativci i reformisti (ECR) koja okuplja dio ekstremnodesničarskih evroskeptičnih stranaka u Evropskom parlamentu.

Ta grupa je na putu da oduzme od centrista Obnovimo Evropu mjesto treće po snazi političke grupe u Evropskom parlamentu u Strazburu, poslije dobrih rezultata na upravo održanim Evropskim izborima.

Međutim pregovori na vrhu održani prošlog ponedjeljka su isključivo vođeni između vođa desničarske grupe Evropske narodne partije (EPP), najveće grupacije u Evropskom parlamentu, socijaldemokrata S&D, druge najveće grupe u Strazburu i predstavnika Obnovimo Evropu (centrista i liberala).

Meloni je tada rekla da se radio o „nadrealističkoj situaciji“ i podsjetila na jačanje ekstremne desnice poslije evropskih izbora 9. juna.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. jun 2024 15:42