Češka naftovod / - SHUTTERSTOCK
05/06/2024 u 20:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Još jedna zemlja prelomila: Posle 60 godina reći će „zbogom“ Rusiji

Češka će 2025, nakon 60 godina, neće više zavisiti od ruske nafte iz naftovoda Družba, rekao je Fiala posle sastanka sa rukovodstvom državne kompanije Mero u Centralnom naftnom rezervoaru Nelahozeves.

Rafinerija Litvin, koja je već tehnološki spremna, takođe se priprema za ranu tranziciju, rekao je Orlen Unipetrol.

Prošireni naftovod će Češkoj godišnje donositi dodatnih četiri miliona tona nafte. Pokrivaće potrošnju obje rafinerije u Litvinovu i Kralupi nad Vltavom.

- Istovremeno će doći do značajne modernizacije gasovoda TAL, koji će biti među najbezbjednijim i najefikasnijim u Evropi“, dodao je ministar finansija Zbinek Stanjura.

Prema riječima ministra industrije i trgovine Jozefa Sikele, projekat će značajno ojačati energetsku bezbjednost Češke.

- Istovremeno, to će nam omogućiti da se postepeno odreknemo plaćanja ruske nafte ruskom diktatorskom režimu, a to nije samo u našem moralnom, već i strateškom interesu - dodao je Sikela.

Ukupni troškovi kompletnih modifikacija i povećanja kapaciteta, koji će se sastojati u ubrzanju transporta nafte, trebalo bi da budu otprilike 1,3 do 1,6 milijardi kruna i snosiće ih Mero. Prema riječima direktora kompanije Jaroslava Pantučeka, riječ je o tome da bi dio troškova platile i rafinerije.

Indija je prošle godine uvezla deset puta više ruske nafte

Operater domaćih rafinerija, Orlen Unipetrol, takođe se sprema da pređe sa ruske nafte.

- Litvanska rafinerija je već tehnološki pripremljena za prelazak na preradu novih naftnih mješavina. Sada nastavljamo da testiramo razne mješavine nafte iz cijelog svijeta, posebno gvajanskog, iračkog, saudijskog i sjevernomorskog porijekla, i čekamo. da državna kompanija Mero završi projekat povećanja transportnog kapaciteta naftovoda TAL To će nam omogućiti da započnemo proces prelaska na ove nove mešavine nafte - rekao je portparol kompanije Pavel Kaidl.

Istovremeno, on je podsjetio da kompanija od prošlog jula postepeno povećava obim prerađene alternativne mješavine nafte, uglavnom zbog dostupnijih transportnih kapaciteta TAL naftovoda.

- Od četvrtog kvartala 2023. već uvozimo i prerađujemo više neruske nafte nego ruske. U prvom kvartalu ove godine smanjili smo uvoz ruske nafte za 22 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, rekao je Kaidl.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 02:59