Oglašavanje Big Bena označilo je početak obraćanja kralja Čarlsa Trećeg u britanskom parlamentu / foto: Blaženka Golubović, portal Dan
17/07/2024 u 14:09 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kralj Čarls Treći u britanskom parlamentu predstavio program nove laburističke vlade

U Londonu je počelo prvo zasjedanje novog saziva parlamenta poslije opštih izbora, održanih 4. jula. Kralj Čarls Treći, tradicionalno, u svom govoru izlaže program nove laburističke vlade. Oglašavanje Big Bena označilo je početak obraćanja kralja Čarlsa Trećeg u britanskom parlamentu.

Poslije atentata na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa i mjere obezbjeđenja podignute seu na najviši nivo u Londonu uoči zasjedanja parlamenta.

Helikopteri nadlijeću centar Londona, a jedan je u vazduhu pratio i kola kojima je britanski kralj došao u parlament.

Ova ceremonija je tradicionalna godišnja ceremonija kada monarh simbolično preuzima vlast u parlamentu na nekoliko minuta i kao suveren izlaže ne svoje lične planove nego plan vlade.

Poslije 14 godina ta vlada je laburistička i svi očekuju da vide da li će predizborna obećanja biti pretočena u neke konkretne zakone.

image

London, Velika Britanija

foto: Blaženka Golubović, portal Dan

Kralj Čarles predložiće čak 35 nacrta zakona no pitanje je da li će svi oni proći, pogotovo zakon o zabrani pušenja koji je zapravo naslijeđen od konzervativaca.

Ekonomija je okosnica govora, jer je inflacija već drugi mjesec za redom u Britaniji oko 2 odsto.

Međutim, Centralna banka ne spušta kamatne stope i to je ono što muči Kira Starmera, jer je realna inflacija oko 3,5 odsto.

Britanski laburisti odnijeli najubedljiviju izbornu pobjedu u poslednje 192 godine

Inflacija ispod tri odsto je magični procenat koji bi banci omogućio da smanji kamatne stope, a samim tim i hipotekarne kredite.

I ovdje u Britaniji gradnja je glavno pitanje - kako graditi stanove koji nisu preskupi za građane.

U ovom sazivu britanskog parlamenta ima više stranaka nego ikada, a Zeleni kao i Reformistička stranka već su najavili oštro protivljenje određenim stavkama iz programa vlade. Britanski parlament se mijenja i više nije u onoj meri dvopartijski kao što je nekada bio.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. oktobar 2024 12:05