Sergeј Lavrov / - EPA
01/12/2023 u 17:55 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lavrov: Borelj i Blinken pobjegli kao kukavice

Rani odlazak Blinkena i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja iz makedonske prijestonice, pokazuje njihov strah od dijaloga, rekao je šef ruske diplomatije, prenijela je agencija RIA Novosti

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken "pobjegao" kao kukavica sa sastanka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Sjevernoj Makedoniji ove nedelje, prenio je Rojters, prenosi Sputnjik.rs.

Rani odlazak Blinkena i šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja iz makedonske prijestonice, pokazuje njihov strah od dijaloga, rekao je šef ruske diplomatije, prenijela je agencija RIA Novosti.

- Otišao je, kako razumijem i Blinken i Borelj su otišli. Zašto se to dešava? Pa, vjerovatno misle da time izoluju Rusiju. Ali ja mislim da su jednostavno kukavice, da se plaše bilo kakvog iskrenog razgovora sa činjenicama u rukama - rekao je ruski ministar spoljnih poslova na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova OEBS-a u Skoplju.

Lavrov je, takođe, rekao da je njegov kolega, državni sekretar Blinken, pobjegao, a da on nije nigdje pobjegao.

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u srijedu veče u Skoplju, pred sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je posle neformalne večere, napustio glavni grad Sjeverne Makedonije, prije dolaska Lavrova iste večeri.

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je posle Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje prije nego što je stigao Lavrov.

Lavrov je, nakon odlaska Blinkena, sletio u Skoplje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko vazdušnog prostora Grčke došao u Sjevernu Makedoniju.

Američki diplomata Majkl Karpenter odgovorio je na današnje ponovljene optužbe šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, rekavši da niko ne želi da sluša laži, dezinformacije i propagandu ruskog ministra, te ponovio da je Rusija agresor.

-Niko ne želi da sjedi za stolom sa Lavrovom i sluša laži, dezinformacije i propagandu. Ne sjedeti za tim stolom, po mom mišljenju, je čin koji ima više smisla ako ste neko ko ne želi da učestvuje u mazohizmu, rekao je Karpenter, koji je zajedno sa pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejmsom O‘Brajanom učestvuje na 30. samitu ministara spoljnih poslova zemalja članica OEBS-a u Skoplju.

Karpenter je rekao i da je samit u Skoplju pokazao da Moskva ostaje izolovana i da će OEBS nastaviti da funkcioniše, što je pobjeda za sve zemlje članice.

Američki diplomata je rekako da to pokazuje postignuti konsenzus da Malta preuzme predsjedavanje Organizacijom od Sjeverne Makedonije za 2024, kao i produženje mandata za devet mjeseci aktuelnim funkcionerima na četiri glavna mjesta u OEBS-u, prenijeli su skopski mediji.

Karpetner je ponovio da je Rusija agresor u Ukrajini i da će morati da snosi odgovornost, jer se ponaša, kako je naveo, brutalno.

Poljski ministar spoljnih poslova Šimon Šinkovski vel Sek izjavio je ranije da neće učestvovati na sastanku OEBS-a zbog učešća Lavrova.

- Mi nismo saglasni sa pozivom ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu da dođe na sastanak. U tom smislu, odlučeno je da ne učestvujem na sastanku u Skoplju - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 22:23