Gitanas Nauseda / - SHUTTERSTOCK
17/10/2024 u 22:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Litvanski predsjednik protiv pregovora Rusije i Ukrajine: Sad nije dobar trenutak

Aktuelni trenutak u sukobu između Rusije i Ukrajine "najgori" je mogući za Kijev da počne pregovore sa Moskvom, rekao je predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Ruske snage neprekidno napreduju u Donbasu i drugim djelovima linije fronta od početka godine, zauzimajući desetine naselja, uključujući strateški grad Avdejevku u februaru i ključno uporište Ugljedar ranije ovog mjeseca.

Teritorija pod ukrajinskom kontrolom u ruskoj Kurskoj oblasti, gdje su kijevske trupe pokrenule upad početkom avgusta, takođe se smanjuje poslednjih nedjelja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin "misli da pobjeđuje i gura Ukrajinu u ćošak", rekao je Nauseda novinarima u četvrtak kad je stigao na samit lidera EU u Briselu.

- Ovo je najgori trenutak za početak pregovora jer on smatra da je Rusija jača strana - kazao je Nauseda.

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski trebalo bi da se obrati skupu u Briselu kasnije tokom dana kako bi promovisao svoj takozvani "plan pobjede".

Zelenski je u srijedu iznio svoje predloge ukrajinskom parlamentu, rekavši da oni uključuju hitan poziv Kijevu da se pridruži NATO-u, ukidanje ograničenja na upotrebu oružja dugog dometa koje isporučuje Zapad za udare na međunarodno priznatu rusku teritoriju, kao i raspoređivanje "sveobuhvatnog nenuklearnog strateškog paketa odvraćanja" na ukrajinskom tlu.

Orban: Ježim se od ukrajinskog plana pobjede

- U tome nema ničeg novog - rekao je litvanski predsjednik o planu Zelenskog.

- Postoji ono što smo željeli da uradimo, ali nismo uspjeli da uradimo na samitu u Viljnusu, o pozivanju Ukrajine da se pridruži NATO-u, a onda se ista stvar ponovila u Vašingtonu. Sve dok to ne uradimo daleko smo od pobjede. Same uzročne veze ovdje su očigledne - dodao je Nauseda.

U junu je ruski predsjednik Vladimir Putin saopštio da je Moskva spremna da prekine borbe i odmah počne pregovore sa Ukrajinom ako Kijev zvanično odustane od NATO aspiracija i povuče se iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i iz Hersonske i Zaporoške oblasti, koje su se pridružile Rusiji nakon referenduma u ​​jesen 2022. godine.

Zelenski je odbio ponudu, označivši je kao "ultimatum". Kremlj je rekao da ti uslovi više nisu u ponudi nakon što je Ukrajina započela svoj upad u rusku Kursku oblast.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 22:40