Angela Merkel / - SHUTTERSTOCK
05/12/2022 u 10:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Merkel u penziji piše memoare, čita i viđa se sa svjetskim liderima

Merkel kaže kako bi „preferirala malo mirnije političko razdoblje nakon svog dolaska“ jer je, dotiče se teške teme, „stvarno puno vremena posvetila Ukrajini“

Prije otprilike godinu dana, Angela Merkel otišla je sa pozicije njemačke kancelarke kao heroina slobodnog svijeta. Na oproštajnoj svečanosti kancelarki koja je na čelu Njemačke provela 16 godina, prema njenoj želji, svirala je stvar "majke panka" Nine Hagen "Du hast den Farbfilm vergessen".

-Bila je to želja samouvjerene njemačke žene, u koju je ta djevojčica iz istočne Njemačke odrasla- piše „Špigel“ koji ju je ovih dana posjetio u njenoj kancelariji u Berlinu gdje s vjernom dugogodišnjom sekretaricom piše političke memoare.

Nije se baš nimalo promijenila, komentarše autor dok opisuje kako je smirena, kao da do nje ne dopiru vijesti o događajima u svijetu. Ni kritike na račun njene zaostavštine kojoj kao da svaki dan sve više blijedi onaj prvobitni sjaj, prenosi Jutarnji list.

Merkel kaže kako bi „preferirala malo mirnije političko razdoblje nakon svog dolaska“ jer je, dotiče se teške teme, „stvarno puno vremena posvetila Ukrajini“.

„Ali nije je iznenadilo“, priznaje „Špigelu“. Sporazum iz Minska već je prije erodirao.

-U leto 2021.  godine, nakon Bajdenovog susreta s Putinom, Emanuel Makron i ja smo željeli da organizujemo produktivan pregovarački format u Evropskom vijeću. Neki su se protivili, a ja više nisam imala snagu da to proguram. Svi su znali da ću otići. Neki su komentarisali da je to pitanje za velike zemlje. Isto se dogodilo tokom moje oproštajne posjete Moskvi. Putinu si važan ako imaš političku moć. Doveo je taj put sa sobom Lavrova. Obično smo se nalazili licem u lice- objašnjava Merkel.

Nije bilo govora o tome da ostane. Bilo je vrijeme za nekog novog. Na unutrašnjem planu već se davno trebala povući. A na polju spoljne politike već neko vrijeme nije uspijevala u svojim politikama. Bilo je, jednostavno, vrijeme za novi pristup. Pa zastaje na koju sekundu i dodaje: „Ali ne možete se sada ponašati kao da bi sve bilo u redu s pravim pristupom“.

Plitki zaključci

U političkoj penziji Merkel ima vremena za serije poput Krune, Babilon Berlin, ali i seriju „Minhel: Na ivici rata” o tome da li se Hitler mogao zaustaviti. I ulozi britanskog premijera Čemberlena u osvit Drugog svjetskog rata. Svidio joj se Minhen jer je Čerčilov prethodnik prikazan u drugom svjetlu, ne isključivo kao prestrašeni Hitlerov pijun nego kao strateg koji je svojoj zemlji kupio vrijeme da se pripremi za njemački napad. U njenom pripovijedanju, piše „Špigel“, Mihnen 1938. pomalo zvuči kao Bukurešt 2008., u kojem je Njemačka, s Merkel na čelu, rekla „ne“ ukrajinskom približavanju NATO-u. „Sada je to snažna, dobro utvrđena zemlja. Tada bi je Putinova vojska pregazila“, kaže Merkel.

Osim što gleda serije, Merkel ima dovoljno vremena za čitanje. U razgovoru za „Špigel“ otkrila je kako je upravo pročitala Čerčilovu biografiju. U poslednje vrijeme prelistala je iz vlastitu biografiju iz pera Ralfa Bolmana. Bolman u svojoj knjizi zaključuje kako je „Merkel bolno i polagano otkrila koliko su stanovnici zapadnog svijeta nepripremljeni za novo“.

Bivša kancelarka ne krije nestrpljenje zbog takvih plitkih zaključaka.

-Pisati o 2013. i 2014. godine, kao da nisam imala nikakvog drugog posla osim Minska, je pojednostavljivanje. Te godine su bili izbori, koalicioni pregovori, još je bila aktualna Grčka, slomila sam činiju. Trenutno svi govore o ukrajinskom ratu, a niko ne spominje dogovor između EU i Turske. U jednom trenutku će se pitati: Kako ste mogli to da zaboravite?- kaže.

Angela Merkel čita i Šekspira i Šilera kako bi bolje razumjela što se trenutno događa, uključujući i s njom. Koja je njena uloga, šta će ostati za njom. U prvom periodu nakon odlaska šetala je baltičkom obalom slušajući Šekspirov „Magbet“.

Dok je gledala sahranu britanske kraljice vidjela je bivšeg kolegu Tonija Blera. „Bio je veliki politički talenat koji je potpuno uništio svoju reputaciju sa iračkim ratom i postavši Bušova pudlica“, kaže.

Za mnoge je upravo ona kriva za događaje na istoku Europe. Hoće li i ona priznati svoje greške i zamoliti za oprost? Kao da svi to očekuju, napominje „Špigel“.

Volfgang Šojble, njen ministar finansija, 86 odsto čitatelja Zeit Magazina… No ona kao da još nije spremna izraziti kajanje, jer kao da još nije sigurna šta će istorija još pokazati da li je bila u pravu. Nakon odlaska u političku penziju, susrela se s još jednim političkim veteranom koji u penziji uživa u Havajima. Manje su, kaže, pričali o Rusiji pa i o Njemačkoj nego što je očekivala. „On je, dakako, duže u penziji od mene. Imam utisak da se slažemo po pitanju Putina“.

Da li je Obama zadovoljan sa svojom ostavštinom?

-Mislim da ima svoj mir. Zna da će uvijek biti jedinstvena persona. Kritika je dio života u demokratiji, ali čini mi se da se američki predsjednici bolje tretiraju nego njemačke kancelare- smatra Merkel i kaže kako Obama sada vodi udruženje koja zapošljava 150 ljudi. Kada su večerali u restoranu, bili su sami. Ona sa suprugom putuje komercijalnim letovima.

U penziji, proteklih godinu dana, Merkel je planinarila sa suprugom i odlazila u operu. Pazila je na nogu zbog povrede koja joj se dogodila. Nema poseban tretman, poput Obame. No, 32 godine je provela u politici.

-Šta je ostalo od prijateljstava, veza s drugim ljudima?- pita je „Špigel“. Razgovarala je s dvije osobe iz svoje stranke, jedna je iz Ukermarka, gdje je Merkel odrasla, jedna iz njene izborne jedinice. S vremena na vrijeme telefonski se čuje s Makronom. Neki dan je pozdravila Gerharda Šredera kada je srela člana njegovog obezbjeđenja.

Na njene odluke vezano za Rusiju i Kini možda je uticala lekcija koju je naučila u istočnoj Njemačkoj njene mladosti koja je kolabirala više iz ekonomskih razloga nego zbog demokratskih nedostataka.

-Postoji intelektualna elita koju motivišu vrijednosti. Ali ona nema šanse ako nema podršku većine. Recept za uspjeh Zapada je da je ljudima dobro. I da svi nešto dobijaju. Mislim da je ispravno standard podržavati izdašnim programima i da se Njemci ne guše prevelikim porezima. Nisu svi sposobni da se smrzavaju za Ukrajinu- smatra Merkel koja će pohvaliti ukrajinski otpor, ali smatra da Njemačka ne bi trebala biti prva koja će poslati moderne tenkove jer „Njemačka se zbog uticaja još može iskoristiti u Rusiji“.

Merkel kaže da bi ponudila savjet, ako bi je tražili. Međutim, nije da neko zove. Pratila je šangajski sastanak na televiziji i vidjela kako se promijenio odnos između kazahstanskog predsjednika Kasima-Jomarta Tokajeva i Putina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:26