Kirjakos Micotakis / - Фото: АП
26/06/2023 u 17:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Micotakis položio zakletvu i započeo drugi mandat kao premijer Grčke

Kirjakos Micotakis je danas sugrađanima obećao da će obnoviti kreditni rejting Grčke, otvoriti nova radna mjesta i povećati plate i državne prihode

Micotakisova "Nova demokratija", stranka desnog centra, na ponovljenim izborima u nedelju osvojila 40,5 odsto glasova ili 158 od 300 mjesta u parlamentu, što je više od 20 postotnih bodova više od ljevičarske stranke Sirize, koja je vodila zemlju od 2015. do 2019. godine, uključujući i razdoblje vrhunca ekonomske krize koja je trajala deset godina.

– Obavezao sam se da ćemo u ovom drugom mandatu ostvariti velike promjene, koje su toliko potrebne zemlji – rekao je Micotakis predsjednici Katerini Sakelaropulu nakon što je zvanično dobio mandat za sastavljanje vlade.

Micotakis (55), bivši bankar i potomak moćne političke porodice, obavljao je premijersku dužnost od 2019. dok nije odstupio s dužnosti u korist privremenog premijera, nakon neuvjerljivih rezultata glasanja 21. maja.

Grcima je poručio da će nastaviti s reformama za obnovu kreditnog rejtinga zemlje nakon dužničke krize koja je opterećivala naciju cijelu deceniju, da će povećati prihode od vitalne turističke industrije i da će povećati plate tako da budu blizu prosjeka Evropske unije.

Iako su pandemija Kovida-19 i smrtonosna željeznička nesreća u februaru na videlo iznedrile nedostatke grčkog zdravstvenog sistema i sistema javnog prevoza, skok cijena i ekonomske poteškoće u posljednje vrijeme su izazivali najveću zabrinutost među biračima.

Nedjeljni izbori bili su težak poraz za Sirizu Aleksisa Ciprasa, koja je izgubila više od 30 poslaničkih mjesta.

U parlament su ušle tri desničarske i nacionalističke stranke, među kojima je i antimigrantska "Spartance". Ukupno su osvojile 35 mjesta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 22:04