Šarl Mišel / - SHUTTERSTOCK
31/08/2023 u 19:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mišel: EU mora da odredi datum za novo proširenje

Šarl Mišel je ocijenio da će određivanje datuma podstaći EU da se pripremi, a zemljama Zapadnog Balkana dati konkretan rok za ispunjavanje njihovih obaveza

Evropska unija mora da odredi datum za novo proširenje jer bez toga nikada neće biti spremna za prijem novih članica, izjavio je u razgovoru sa novinarima u Briselu predsjednik Evropskog Savjeta Šarl Mišel.

Šarl Mišel je ocijenio da će određivanje datuma podstaći EU da se pripremi, a zemljama Zapadnog Balkana dati konkretan rok za ispunjavanje njihovih obaveza.

"Tako više neće biti mogući izgovori ni sa jedne strane. Jedno je jasno, ako sami sebi ne nametnemo cilj, nikada nećemo biti spremni", rekao je Mišel, prenosi RTS.

Mišel je rekao da je njegov nedavni govor u Bledu bio rezultat brojnih konsultacija sa liderima EU i Zapadnog Balkana u različitim formatima, na kojima je zaključeno da sada "postoji zamah za napredak u debati o proširenju".

Prijem u EU do 2030.

U govoru na strateškom forumu na Bledu ranije ove nedjelje Mišel je poručio da EU i Zapadni Balkan treba da budu spremni do 2030. godine za prijem novih članica.

Visoki zvaničnik EU u Briselu, koji nije želio da bude imenovan, ocijenio je danas da je 2030. godina realističan rok za pripremu narednog proširenja EU.

Zvaničnik je ocijenio da je Mišel govorom u Bledu otvorio debatu koja će se na nivou lidera EU intenzivno voditi narednih mjeseci, sa ciljem da se prije evropskih izbora u junu sljedeće godine postigne dogovor o politici proširenja. Po njegovim riječima, EU mora da odgovori na pitanja o načinu odlučivanja unutar proširene Unije, o tome koje politike želi da sprovodi na evropskom nivou i iz kojih izvora će ih finansirati.

"Mišel je odredio ton debate i postavio cilj. Bez jasnog cilja, EU nikada neće biti spremna za proširenje", naveo je zvaničnik.

Prema njegovim riječima, lideri EU su još prije rata u Ukrajini odlučili da intenziviraju proces pristupanja Zapadnog Balkana, a početak ruske invazije je dodatni razlog da EU djeluje na "geopolitički" način.

"Nemoguće je zamisliti situaciju u kojoj će Zapadni Balkan zauvijek biti prostor unutar EU, ali pod uticajem Kine, Rusije, Turske i drugih. Vrijeme je za jasne poruke i poteze".

Zvaničnik EU je odbacio komentare po kojima je Mišel predlog o proširenju iznio bez konsultacija sa zemljama članicama i Evropskom komisijom.

"Mišel je održao govor u Bledu smatrajući da ima dovoljnu podršku za iznijete stavove o proširenju. Posljednji sastanak na ovu temu bio je nedavno u Atini, uz učešće Evropske komisije".

Portparolka Evropske komisije Dana Spinant je ranije ove nedjelje izjavila da Evropska komisija nije bila upoznata sa predlogom za određivanje datuma za naredno širenje EU, kao i da je za komisiju proširenje proces "zasnovan na zaslugama", što podrazumijeva da kanidati pristupaju "onda kada su za to spremni".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 13:14