Na plaži u Bugarskoj slučajno pronađen rimski sarkofag / - MREžA X
26/07/2024 u 10:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Na plaži u Bugarskoj slučajno pronađen rimski sarkofag

Antički sarkofag iz rimskog doba pronađen je na jednoj na plaži kod odmarališta Sveti Konstantin i Jelena u Varni, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Bugarske.

Nekadašnji policajac primijeto je sarkofag u blizini novoizgrađenog turističkog kompleksa koji još nije počeo sa radom, i prijavio ga Petom regionalnom odjeljenju Varna, prenose bugarski mediji.

Povodom prijave, na lokalitet su izašli stručnjaci Arheološkog muzeja i predstavnik Glavne uprave Inspekcije za zaštitu kulturnog nasljeđa pri bugarskom Ministarstvu kulture.

Stručnjaci su zaključili da sarkofag sa bogatom reljefnom dekoracijom, datira iz rimskog doba, tačnije iz drugog ili trećeg vijeka, prenosi rts.rs.

U Risnu nađeni ostaci stilobata iz rimskog perioda

Dimenzije sarkofaga su približno 90x235x75 centimetara, veoma je težak, a ukrašen je dekorativnim prikazima vijenaca, životinjskim glavama, rozetama, sekirom sa dvije oštrice i drugim slikama.

Artefakt koji je izazvao pažnju javnosti, prebačen je u Arheološki muzej u Varni na dalje ispitivanje.

Iz MUP-a Bugarske nisu saopštili detalje o tome na koji je način uopšte sarkofag završio na plaži, a slučaj je prijavljen Okružnom tužilaštvu u Varni.

Prema pisanju bugarskih portala, sarkofag je možda korišćen kao sto, pošto je pronađen sa modernim mermernim poklopcem i tri niše. Uviđaj je u toku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. septembar 2024 04:10