Požari na Sardiniji / - SCREESHOT YOUTUBE
03/07/2022 u 11:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Na Sardiniji bukte 23 šumska požara, na snazi crveni meteoalarm

U gašenju su angažovani i helikopteri, prenosi italijanska agencija Ansa na svom sajtu. Požari su na pojedinim lokacijama zahvatili i maslinjake i vinograde

Na Sardiniji gore 23 šumska požara, u danu kada je u upaljen crveni meteoalarm zbog izuzetno visokih temperatura.

U gašenju su angažovani i helikopteri, prenosi italijanska agencija Ansa na svom sajtu. Požari su na pojedinim lokacijama zahvatili i maslinjake i vinograde.

Italiju inace je pogodila najgora suša u posljednjih 70 godina, a rijeke u toj zemlji polako presušuju, pri čemu je od januara do maja ove godine palo upola manje kiše nego što je prosjek u tom periodu u zadnjih 30 godina.

Oskudne padavine nisu, međutim, jedini uzrok scenarija koji sve više zabrinjava, objašnjava Meučo Berseli nadležan za vodoprivredu.

"Riječ je o nečemu što bismo mogli nazvati 'savršenom olujom'. Naime, ove zime je količina snijega bila za 70 odsto manja od prosjeka, zatim su uslijedila četiri mjeseca bez kiše i temperature više za tri do četiri stepena od prosječnih za ovaj period godine", objašnjava Berseli.

Situaciju dodatno otežavaju šumski požari, a njihov broj je šestostruko povećan u odnosu na period od prije dvije godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:08