/ - UNSPLASH: ANIS COQUELET KURAN - ilustracija
31/07/2023 u 09:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Namjeravaju da ograniče nove demonstracije uz skrnavljenje Kurana

Nedavne demonstracije u Švedskoj i Danskoj uz paljenje ili drugo skrnavljenje svete muslimanske knjige podigle su diplomatske tenzije između te dvije države i Bliskog istoka

Vlada Danske namjerava da ograniči moguće nove demonstracije uz skrnavljenje Kurana, koje ugrožavaju javnu bezbjednost. Upozorava se da takve demonstracije idu na ruku ekstremistima i da siju podjele.

- Vlada namjerava da "istraži" mogućnost intervencije u situacijama u kojima se, na primjer, vrijeđaju druge zemlje, kulture i religije, a koje mogu imati značajne negativne posledice po Dansku, posebno po bezbjednost-  kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Kako se navodi, to se mora uraditi u okviru slobode izražavanja zaštićene Ustavom, koja je jedna od najvažnijih vrijednosti Danske.

Nedavne demonstracije u Švedskoj i Danskoj uz paljenje ili drugo skrnavljenje svete muslimanske knjige podigle su diplomatske tenzije između te dvije države i Bliskog istoka.

Minstarstvo smatra da su protesti "dostigli nivo na kojem se Danska doživljava u mnogim djelovima svijeta kao zemlja koja omogućava vrijeđanje i omalovažavanje kultura, religija i tradicija drugih zemalja".

Dodaje se da je "glavna svrha" nekih od tih protesta bila provokacija koja bi mogla da ima "velike posljedice", prenosi Radio Slobodna Evropa.

I švedski premijer Ulf Kristerson je u saopštenju poručio da je sličan proces već u toku u Švedskoj i da je u kontaktu sa svojom danskom koleginicom Mete Frederiksen.

- I mi analiziramo pravnu situaciju da bismo razmotrili mjere za jačanje javne i bezbjednosti Šveđana u Švedskoj i širom svijeta- napisao je Kristerson na Instagramu.

Švedska je u četvrtak naredila vojsci i administraciji da pojačaju pripreme protiv terorizma zbog pogoršanja bezbjednosti, poslije nekoliko protesta u kojima je oskrnavljen Kuran.

Saudijska Arabija i Irak su povodom skrnavljenja Kurana u dvije skandinavske zemlje pozvali na vanredni sastanak Organizacije islamske saradnje danas u Džedi.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:35