Kit ubica / EPA
27/08/2024 u 08:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Napad orki kod Španije: Upali u jedrilicu, posada jedva preživjela

Orke su se u nedjelju srušile jedrilicu kod obale sjeverozapadne Španije, oštetivši joj kormilo. Zbog ovakvog ponašanja kitova ubica došlo je do spasilačke akcije u kojoj je jedan član posade jedrilice teško povrijeđen, prenosi CBS.

Nije poznato tačno koliko je orki učestvovalo u napadu kod O Ronkuda, duž stjenovitih litica španske provincije Galicije. Španska pomorska spasilačka služba saopštila je da su dvije osobe na brodu "Amidala" pozvale radio za pomoć oko 16 časova iz dispečerskog centra na rtu Finistere, oblasti koju su u to vrijeme takođe karakterisale kamenite obale i nemirno more.

Spasilačka služba spasila je muškarca i ženu, članove posade broda. Oni su državljani Belgije, a plovili su brodom pod finskom zastavom.

Još jedan brod sa španskom pomorskom službom spasavanja satima je plovio do Amidale u nepovoljnim vremenskim uslovima. Talasi su bili visoki skoro tri metra, a vetar je duvao i do 64 km/h.

Dok je bila organizovana operacija vuče kako bi se spasilačkom brodu omogućilo da polako odvuče jedrilicu do luke Kamarinjas, žena na brodu Amidala ozbiljno je povrijedila ruku i helikopterom je vraćena na kopno. Misija vuče je na kraju završila pristajanjem jedrilice nešto prije 21:30.

Manuel Kapeans, koji je na čelu centra za koordinaciju spasavanja na rtu Finistere, u izjavi je pohvalio posadu Amidale i sve koji su uključeni u spasavanje zbog uspješnog završetka operacije u ovako teškim uslovima.

Incident sa orkama u nedjelju je samo posljednji u nizu izvještaja o orkama koje su oštetile jahte u španskim vodama i širom okolnog regiona.

U maju je jahta potonula nakon što su je napali kitovi ubice u Gibraltarskom moreuzu, uskom plovnom putu koji povezuje Atlantski okean i Sredozemno more između južne Španije i Maroka.

Nepoznati broj orki je potom nabio brod na kojem su bile dvije osobe, što je izazvalo curenje vode, saopštio je španski pomorski centar za spasavanje. Članove posade tog broda spasio je tanker za naftu u prolazu.

Posljednjih godina sve su češći napadi orki na jedrilice. Izvještaji o interakcijama kitova ubica sa ljudima su se više nego utrostručili u posljednje dvije godine, prema istraživačkoj grupi GTOA, koja dokumentuje takve incidente u i oko Atlantika i Iberijskog poluostrva.

Ajkule pored obala Brazila pozitivne na kokain

Grupa je saopštila da je zabilježila stotine ovih interakcija od 2020. godine, iako su istraživači primijetili da je takvo ponašanje orka u Gibraltarskom moreuzu i Biskajskom zalivu, još jednoj žarišnoj tački za interakciju sa kitovima ubicama, značajno opalo između januara i maja ove godine u poređenju sa posljednjim.

Mornari su pribjegli svemu, od bacanja pijeska u more, preko paljenja vatrometa do puštanja metal muzike, u pokušaju da se odbiju od kitova ubica koji napadaju brod.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 19:19