Marš živih u Aušvicu / - EPA
06/05/2024 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nekoliko hiljada Jevreja u „Maršu živih“ u Aušvicu

Nekoliko hiljada Jevreja, među kojima i preživjeli iz Holokausta, a lično su pogođeni napadim Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023. godine, prodefilovalo je danas nekadašnjim nacističkim njemačkim logorom smrti Aušvicom na skupu "Marš živih" koji se održava svake godine u Poljskoj.

Hodajući stazom dugom tri kilometra prema krematorijumu u dijelu logora pod nazivom Birkenau, učesnici „Marša živih“ odali su počast milionima Jevreja koje su ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata.

Daniel Louz, 90-godišnjak čiji je rodni Kibutz Beri izgubio desetinu stanovnika u Hamasovim napadima, došao je danas u Aušvic prvi put otkako je u tom logoru ubijena porodica njegove majke.

- Uvjeren sam da su me 7. oktobra u Beriju dobre duše stradalih u holokaustu zaštitile i nisu dopustile Hamasovim zločincima da pucaju na naš dom - rekao je Louz.

Više od 1,1 milion ljudi, uglavnom Jevreja stradalo je u gasnim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti u Aušvicu, logoru koji su Njemci podigli u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata.

Više od tri miliona od ukupno 3.2 miliona poljskih Jevreja ubili su nacisti, što čini otprilike polovinu Jevreja ubijenih u holokaustu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 06:02