/ - FOTO: UNSPLASH
12/01/2024 u 11:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nevjerovatne brojke: Inflacija u Argentini 211,4 posto

Mjesečna inflacija u zemlji iznosila je 25,5 posto u decembru, više nego duplo u odnosu na 12,8 posto u novembru, ali nešto ispod 30 odsto koliko je vlada predvidjela da će biti

Podaci odražavaju snažan uticaj niza šok mjera, uključujući devalvaciju nacionalne valute argentinskog pezosa od 50 posto, koju je sproveo desničarski predsjednik Havijer Milej u nadi da će rastuću inflaciju staviti pod kontrolu, prenose mediji.

Mjesečna inflacija u zemlji iznosila je 25,5 posto u decembru, više nego duplo u odnosu na 12,8 posto u novembru, ali nešto ispod 30 odsto koliko je vlada predvidjela da će biti, prenosi Avaz.

Predsjednik Milej je ranije u interjvjuu radio stanici u Buenos Ajresu rekao da ako brojke pokažu nižu inflaciju nego što je vlada predviđala, da će to biti svojevrstan uspjeh.

U svom inaguracijskom govoru Milej je najavio brojne mjere koje imaju za cilj suzbijanje hiperinflacije i upozorio da će one u početku imati "negativan uticaj na nivo aktivnosti, zaposlenosti, realne plate i broj siromašnih i siromašnih ljudi u zemlji".

Procenjuje se da danas trenutno oko 40 posto stanovnika Argentine živi u siromaštvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 01:13