/ - FOTO: UNSPLASH - MAHESHKUMAR PAINAM
01/06/2024 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka olakšala ulazak radnicima iz zemalja izvan EU

Stupila su nova pravila u Njemačkoj u vezi sa vizama za kvalifikovane radnike iz zemalja izvan Evropske unije. Prema novim pravilima se omogućava ulazak u tu zemlju i potraženja posla do godinu dana, uz uslov da su ispunjeni određeni kriterijumi.

Još jedan element pravila koja će stupiti na snagu u Njemačkoj je proširenje regulative za državljane zemalja Zapadnog Balkana, saopštilo je njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Prema ovom pravilu, radnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova mogu znatno lakše da odu na neodređeno vrijeme u Njemačku, i to do 50.000 njih godišnje, što je duplo više nego do sada, navedeno je na sajtu Ministarstva.

Nova pravila, poznata kao "karta šanse" za traženje posla, važe za one sa najmanje dvije godine stručne obuke ili univerzitetskom diplomom priznatom u zemlji u kojoj je kvalifikacija stečena.

Takođe je potrebno poznavanje njemačkog ili engleskog jezika.

Kada se karta odobri, podnosilac zahtejva može da uđe u Njemačku i traži posao do godinu dana, što znači da više ne mora da podnosi ugovor sa njemačkom kompanijom prije nego što mu bude dozvoljeno da uđe u Njemačku da radi.

Kako je navedeno, nova pravila su uvedena sa ciljem da se smanji birokratija i skrate procedure, a dio su sveobuhvatnog zakona koji ima za cilj da riješi nedostatak kvalifikovane radne snage u Njemačkoj.

Njemačka: Od 1. juna građani ZB do posla bez dokazivanja profesionalnih kvalifikacija

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. jun 2024 14:49