/ - SHUTTERSTOCK
04/04/2023 u 12:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Njemačka opozicija traži istragu o Šolcu i utaji poreza

Blok Unije desnog centra rekao je da će pozvati nacionalni parlament da uspostavi istražno vijeće kada se vrati nakon uskršnje pauze sredinom aprila

Glavna njemačka opoziciona stranka saopštila je u utorak da će tražiti parlamentarnu istragu o postupanju kancelara Olafa Šolca s prevarom utaje poreza u koju je bila uključena privatna banka prije nego što je postao čelnik zemlje.

Blok Unije desnog centra rekao je da će pozvati nacionalni parlament da uspostavi istražno vijeće kada se vrati nakon uskršnje pauze sredinom aprila. To bi trebala biti formalnost jer zahtjeva podršku četvrtine svih zakonodavaca, a Unija - sa 197 od 736 mjesta u donjem domu - ima više od toga.

Šolcu je ovo pitanje dugotrajno, iako do sada manje, iritantno. Istraga je već u toku u državnom zakonodavnom tijelu u Hamburgu, gdje je Šolc bio gradonačelnik od 2011. do 2018. Zatim je bio njemački ministar finansija dok nije postao kancelar krajem 2021. godine.

Svjedočeći u Hamburgu u avgustu, Šolc je negirao da je intervenisao u korist banke uključene u prevaru. Rekao je da “nije bilo nikakve političke intervencije”.

Šolc je insistirao da su sastanci koje je održao 2016. i 2017. s predstavnikom M. M. Warburg je bio iznad odbora. U to je vrijeme banci naređeno da vrati milione evra u povratu poreza koji je pogrešno tražila za trgovanje dionicama.

Ubrzo nakon sastanaka, zvaničnici Hamburga odustali su od zahtjeva da Warburg vrati 47 miliona evra.

Konzervativni zastupnik Matias Hauer, član parlamentarnog odbora za finansije, rekao je da Unija poziva na istražno vijeće jer su prethodni pokušaji na saveznom nivou da se dobiju informacije od Šolca bili ignorisani ili odbijeni.

"Nećemo učiniti ono što bi on želio i podvući crtu ispod ovoga. Puno je otvorenih pitanja, ima nedosljednosti i prije svega kontradiktornosti. Ostaćemo na vrhu", rekao je Hauer.

Desetine bankara su pod istragom u vezi s takozvanim "cum-ex" transakcijama dionica za koje se tvrdi da su njemačku vladu koštale milijarde evra, prenosi "AP".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:54