/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
01/10/2024 u 08:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Njemačka računa na više deportacija u Tursku

Njemačka i Turska su postigle nove sporazume o deportacijama. Sporazumi se odnose na turske državljane kojima su, na primjer, njemačke vlasti odbile zahtjeve za azil. Berlin sada očekuje da se dogovori ispune.

Njemačka vlada je u stalnom dijalogu s Turskom o pitanjima migracije – “takođe i u oblasti saradnje na vraćanjima (ljudi)”, rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova.

Njemačka je navodno već počela deportacije turskih državljana koji su obavezni da napuste zemlju, prema informacijama od petka. Za početak, ukupno 200 osoba će se vratiti u Tursku.

Većina tražilaca azila iz Turske u Njemačkoj su Kurdi, prema podacima organizacije za pomoć izbjeglicama Pro Asyl.

Međutim, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je odbacio medijske izvještaje o masovnim deportacijama.

Erdoganova direkcija za informisanje saopštila je na platformi X da ne postoji nikakav dogovor sa njemačkom vladom da se svake nedjelje deportuje 500 turskih državljana, što su tvrdili neki mediji.

Deportacije nisu bile ni tema nedavnog sastanka Erdogana i njemačkog kancelara Olafa Šolca (Scholz) u Njujorku, na marginama nedavnog zasijedanja Generalne skupštine UN, rekao je portparol turskog ministarstva spoljnih poslova.

“Savezna vlada intenzivno razgovara sa zemljama porekla o unaprjeđenju saradnje u oblasti povratka”, rekao je za dpa reagujući na navode iz Ankare portparol njemačke ministarke unutrašnjih poslova Nensi Fezer (Nancy Faeser).

Turska je veoma važan partner u svim tim pitanjima. Međutim, “detalji ovih razgovora su povjerljivi”, rekao je portparol.

Prema navodima iz Berlina, povratak turskih državljana se odvija postepeno komercijalnim letovima. Prva vraćanja su već obavljena.

Deportacije su bile tema predizbornih kampanja uoči nedavnih pokrajinskih izbora u Njemačkoj, a sigurno će ostati i dok se zahuktava politička borba pred savezne izbore 2025.

Šolc je najavio da želi deportacije “u velikom obimu”. Pro Asyl je kritikovao ovaj kurs kao “neodgovoran”.

Vlada u Ankari se suočava s kritikama zbog stanja ljudskih prava i oštrog postupanja prema političkim protivnicima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 08:29