/ - FOTO: UNSPLASH - ALONSO REYES AVAILABLE FOR HIRE, BROD, RAT, ILUSTRACIJA
16/02/2024 u 14:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka vlada odobrila jraspoređivanje oružanih snaga u pomorskoj misiji

Mnogi komercijalni špediteri su preusmjerili brodove nakon napada Hutija, koji kontroliraju veći dio Jemena i kažu da djeluju solidarno s Palestincima dok Izrael i Hamas vode rat u Gazi

Njemačka vlada odobrila je raspoređivanje oružanih snaga u pomorskoj misiji Evropske unije u Crvenom moru kako bi zaštitili trgovačke brodove od napada jemenske milicije Huti koju podržava Iran, rekao je u petakv potparol vlade, prenosi Avaz.ba.

Mnogi komercijalni špediteri su preusmjerili brodove nakon napada Hutija, koji kontroliraju veći dio Jemena i kažu da djeluju solidarno s Palestincima dok Izrael i Hamas vode rat u Gazi.

- Kontinuirana eskalacija nasilja i prijetnja po život i tijelo posade brodova, posebno u južnom Crvenom moru i tjesnacu Bab al-Mandab, zahtijevaju snažno opremljenu vojnu operaciju - rekao je potparol vlade tokom redovne konferencije za novinare u Berlinu.

Učešće Njemačke i dalje zavisi od odobrenja parlamenta. Glasanje o ovom pitanju zakazano je za sljedeći petak i očekuje se da će proći.

Parlamentarci će dobiti prijedlog za mandat koji traje do kraja februara 2025. sa gornjom granicom od 700 raspoređenih vojnika, rekao je glasnogovornik.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:19