Njemačka vojna baza NIger / - RT BALKAN
06/07/2024 u 21:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Njemačka vojska će napustiti svoju vazdušnu bazu u Nigeru

Njemačka vojska će 31. avgusta prestati da koristi svoju vazdušnu bazu u Nigeru nakon što su pregovori sa vojnom huntom propali, saopštilo je njemačko ministarstvo odbrane.

Vojnici Bundesvera koji su još tamo stacionirani povući će se do 31. avgusta, dodaje se u saopštenju, a prekida se i vojna saradnja sa Nigerom, koja se sprovodi sa njemačkim ministarstvom spoljnih poslova.

U bazi je prisutno samo 38 vojnika Bundesvera, zajedno sa 33 zaposlena iz njemačkih i stranih kompanija.

Vojna hunta u Nigeru, koja je došla na vlast državnim udarom jula 2023. godine, približila se Rusiji i Iranu i udaljila se od bivšeg kolonijalnog gospodara Francuske i SAD. Slično se dogodilo i u susjednom Maliju i Burkini Faso, takođe pod vojnom upravom, koje se takođe suočavaju sa nasiljem džihadističkih grupa.

Iako su se krajem maja Njemačka i Niger dogovorili o privremenom sporazumu kojim se Bundesveru dozvoljava da nastavi sa radom svoje vazdušne transportne baze u Nijameju do 31. avgusta, pregovori dvije zemlje o produženju ove operacije bili su neuspješni, posebno zbog činjenice da stacionirano osoblje više nije moglo da koristi imunitet tokom sudskih postupaka.

Pentagon: Ruske snage ušle u bazu s američkim vojnicima u Nigeru

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 00:14