/ - FOTO: UNSPLASH - MAHESHKUMAR PAINAM AVAILABLE FOR HIRE - NJEMAčKA, ZASTAVA
22/03/2024 u 11:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Njemačka zbog mogućih prijetnji iz Rusije formira raketnu odbranu

Zbog mogućih prijetnji iz Rusije načelnik generalštaba njemačke vojske (Bundesver) Karsten Brojer (Carsten Breuer) traži da se brzo sačini raketna odbrana.

- Imamo vremena pet do osam godina. U tom periodu moramo da napravimo raketnu odbranu. Alternative nema - rekao je Brojer listovima medijske grupe Funke od petka.

. Vidimo da će Rusija za pet do osam godina biti sposobna da vodi rat protiv država NATO. Do tada i mi u Njemačkoj moramo biti u stanju da jedan takav napad odbijemo - istakao je Brojer dodajući da je neophodno rešenje u okviru NATO, prenosi B92.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nema tajni oko svojih namera prema Zapadu, rekao je načelnik generalštaba Bundesvera.

 - To ne znači i da takav napad za pet do osam godina mora da se realizuje. Ali, moguće je. Kao vojnik, moram da budem spreman za najgori scenario, a to znači da moramo biti u stanju da se branimo za pet godina -  naveo je Brojer.

Napad, prema njegovim riječima, može da bude sveobuhvatan, od sajber prostora, preko dronova do raketiranja.

Brojer se usprotivio ideji o zamrzavanju rata u Ukrajini koju je izložio jedan istaknuti političar socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca (Scholz).

- Zamrzavanje rata zahtjeva da to prihvate obe strane. Skoro da nema zamrznutog sukoba u svijetu koji se nije ponovo rasplamsao. Trenutna vojna situacija u Ukrajini ukazuje da zamrzavanje rata ne izgleda ni moguće ni poželjno -  objasnio je Brojer.

Za jačanje Bundesvera, vlada je brzo po početku ruskog napada na Ukrajinu osnovala poseban fond vredan 100 milijardi eura.

Brojer kaže da je 80 odsto sredstava opredeljeno, ali da nije sve što se naruči odmah dostupno.

"Trenutno prolazimo kroz sito. Materijal je većim djelom naručen, ali još ne stiže do trupa u mjeri u kojoj bih želeo."

Za Brojera je 100 milijardi evra tek "početno finansiranje". Budžet za odbranu mora trajno da ostane na nivou od dva odsto BDP-a, zaklučio je Brojer.

To je udeo koji inače zahteva i NATO od svojih država članica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:08