Plenković može zamijeniti Ursulu for de lajen / - PLENKOVIć - FOTO: YOUTUBE FACE TV
21/04/2024 u 17:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bild: Mogući novi predsjednici EK- Micotakis, Plenković ili Metsola

Ursula fon der Lajen, prema izvorima njemačkog Bilda u političkim vrhovima Evropske unije, polako gubi podršku konzervativne grupacije evropskih stranaka (EPP) za novi mandat na čelu Evropske komisije i izgledno je da će joj evrokonzervativci pronaći zamjenu u hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću ili grčkom predsedniku Vlade Kirjakosu Micotakisu.

- I Plenković i Micotakis navodno su već izrazili interes za ponudu da budu kandidati za naslednika Ursule fon der Lajen. Šuška se kao kandidatkinji i o predsjednici parlamenta Roberti Mecoli iz Malte koja nema iskustva u izvršnoj vlasti, ali ima puno samopouzdanja i ambicije pa, kako se pokazalo na nominacijskom kongresu EPP-a u Bukureštu početkom marta, većeg talenta za govore nego fon der Layen - piše Bild u tekstu naglašeno nenaklonjenom opciji da Ursula fon der Lajen dobije još jedan mandat na čelu Evropske komisije.

Njemački tabloid, primjera radi, citira neimenovanog člana Evropskog parlamenta iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kom su postavili pitanje kakve su šanse da novi saziv EP-a ponovo izglasa sadašnju predsednicu EK.

parlamenta iz redova Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kom su postavili pitanje kakve su šanse da novi saziv EP-a ponovo izglasa sadašnju predsednicu EK.

- Iskreno, šanse su s**nje...- izjavio je neimenovani poslanik za Bild. Čak i kad bi većina u EP za izglasavanje kandidata EP došla nadohvat ruke, ostaje pitanje po koju političku cijenu, kazao je isti izvor za Bild.

Tabloid ide i korak dalje tvrdeći kako Ursula fon der Lajen nema podršku za novu kandidaturu predsjednice EK čak ni unutar vlastite stranke CDU. U prilog toj tvrdnji navode kako je CDU u tekućoj kampanji za izbore za Evropski parlament ne koristi plakate s portretima aktualne predsjednice EK. Iz CDU-a Bild je na ovu temu dobio pojašnjenje kako se zaobilaženje lika predsvednice EK u kampanji primvenjuje iz taktičkih razloga.

- Fon der Lajen je svog stranačkog prijatelja iz CDU-a Markusa Pajpera htvela da unaprijedi na visoko plaćeno mjesto predstavnika malih i srednjih preduzeća u EU. Ali bilo je optužbi za nepotizam, čak i od povjerenika EU. Pajperovo imenovanje je ogorčeno odbačeno. Taj primjer pokazuje da Fon der Lajen ima moćne protivnike, uključujući unutar redova konzervativne stranačke porodice EVP, koja takođe uključuje CDU i CSU - navodi Bild.

Fon der Lajen potvrdila kandidaturu za drugi mandat na čelu Evropske komisije

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 19:44