/ - PHOTO BY CHRISTIAN WIEDIGER ON UNSPLASH
21/03/2023 u 08:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Očekuju pad inflacije u martu

U februaru su potrošačke cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji i dalje bile veće 8,7 odsto u poređenju s istim mjesecom prethodne godine

Njemačka Bundesbanka očekuje pad inflacije u martu jer će se zasnivati na višim cijenama koje su pogodile zemlju prije godinu. Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, cijene energije su skočile, podstakavši i inflaciju.

"S druge strane, od marta nadalje, povećan nivo cijena oblikuje osnovu za proračun stope inflacije, što se odražava u nižoj ukupnoj stopi", objasnila je Bundesbanka u svom mjesečnom izvještaju.

U februaru su potrošačke cijene u najvećoj evropskoj ekonomiji i dalje bile veće 8,7 odsto u poređenju s istim mjesecom prethodne godine.

Prema ekonomistima, inflacija se do sada proširila i uključuje mnogo više proizvoda osim energije i hrane. Banka očekuje da će osnovna stopa, bez cijena energije i hrane, ostati visoka.

Istovremeno, Bundesbank i dalje očekuje pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) na početku godine.

"Sve u svemu, njemačka ekonomska aktivnost vjerovatno će ponovo pasti u tekućem tromjesečju", navodi se u mjesečnom izvještaju.

Pad će vjerovatno biti manji nego u zadnjem kvartalu prošle godine, kada je njemačka ekonomska proizvodnja pala 0,4 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom. Ako BDP padne dva tromjesečja zaredom, to se smatra tehničkom recesijom.

Prema Bundesbank industriji i građevinarstvu ponovo su snažno povećali svoju proizvodnju u januaru.

Izvoz robe, usklađen za povećanje cijena, samo se djelimično oporavio. Osim toga, stalna visoka inflacija koči potrošačku potrošnju u Njemačkoj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 02:29