Viktor Orban / - EPA
29/09/2023 u 09:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Orban: Teška pitanja treba riješiti prije nego što Ukrajina započne pridruživanje EU

Ne možemo izbjeći pitanje – kada ćemo tokom jeseni imati pregovore u Briselu o budućnosti Ukrajine, kazao je orban

Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je da će biti potrebno odgovoriti na "vrlo teška pitanja" prije nego što EU uopće može započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom, prenosi Index.hr.

Zemlje EU trebale bi u decembru odlučiti hoće li Ukrajini dopustiti početak pregovora o pristupanju, što bi zahtijevalo jednoglasnu podršku svih 27 članica. Diplomati su rekli da bi Mađarska mogla biti prepreka.

- Ne možemo izbjeći pitanje – kada ćemo tokom  jeseni imati pregovore u Briselu o budućnosti Ukrajine – možemo li zaista ozbiljno razmotriti članstvo neke zemlje, započeti pregovore o pristupanju sa zemljom koja je u ratu -  prenosi Reuters Orbán rekao je državnom radiju.

U komentarima koji će vjerojatno razljutiti Kijev, koji je nepokolebljiv da se o teritorijalnom sastavu Ukrajine ne može pregovarati, Orbán je rekao: “Ne znamo kolika je teritorija  ove zemlje, jer rat još traje, ne znamo kolika je njegova populacija dok oni bježe. Primiti zemlju u EU bez poznavanja njezinih parametara, to bi bilo bez presedana.”

- Dakle, mislim da moramo odgovoriti na vrlo duga i teška pitanja dok ne dođemo do stvarne odluke o početku pristupnih pregovora- rekao je.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 03:30