/ EPA-EFE - FOTO: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
27/03/2023 u 13:07 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osmani: Zapadni Balkan posebno izložen zloćudnom uticaju trećih strana

NATO doručkom su počeli Dani NATO u Sjevernoj Makedoniji, koji će trati do 4. aprila, kada se obilježava 74. godišnjica osnivanja Alijanse

Šef diplomatije Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je danas da je Zapadni Balkan posebno izložen strateškoj konkurenciji i zloćudnom uticaju trećih strana, koje pokušavaju da iskoriste slabosti i nedovršene evroatlantske integracije i ostvare svoje interese, prenosi Danas.rs.

-Rješenje je u pojačanim demokratskim reformama radi jačanja otpornosti, ali i u jačanju i koordinisanoj saradnji NATO-a i Evropske unije (EU) u zaokruživanju evroatlantskih integracija regiona i kompletiranju demokratske transformacije-rekao je Osmani na NATO duručku, koji je organizovao povodom 3. godišnjice članstva Sjeverne Makedonije u Alijansi.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski je rekao da je „jasno da je evroatlantska orijentacija regiona neophodna u funkciji evropskog mira i stabilnosti, tako i u pravcu prosperiteta“.

-Članstvom u NATO i početkom pregovora sa EU, konceptom ravnopravnog društva, hrabrim, ali državničkim odlukama kojima smo zaštitili identitetske odrednice i nacionalni identitet, funkcionalnim politikama dijaloga i razumijevanjem, Republika Sjeverna Makedonija je danas faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu“-rekao je Kovačevski.

Kao specijalna gošća obratila se i ambasadorka Ukrajine Larisa Dir, koja je izrazila zahvalnost na pomoći koju Sjeverna Makedonija pruža Ukrajini, istakavši da je to od „vitalnog značaja za ukrajinske branioce koji brane Ukrajinu i demokratske vrijednosti po cijenu sopstvenih života“.

NATO doručkom su počeli Dani NATO u Sjevernoj Makedoniji, koji će trati do 4. aprila, kada se obilježava 74. godišnjica osnivanja Alijanse.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:11