Francuska policija, ilustracija / - EPA/ DIGITAL MAGAZINE
03/12/2023 u 21:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osumnjičeni za ubistvo kod Ajfelovog tornja povezan sa više terorističkih napada

Mijanoab je 2016. godine planirao neuspjeli napad na parski poslovni kvart Defans, za šta je osuđen na pet godina zatvora, od kojih je odslužio četir

Državljanin iranskog porijekla Arman Ražapur Mijandoab, koji je u kod Ajfelovog tornja u subotu ubio jednu osobu i ranio još dvije, povezan s počiniocima napada u još tri slučaja, saopštio je francuski Centar za analizu terorizma.

Mijandoab je u subotu uveče nožem napao par turista na Keju de Grenel, nekoliko metara od Ajfelove kule, smrtno ranivši njemačkog državljanina.

Potom ga je tokom policijske potere čekićem napao još dvije osobe, od kojih je povrijedio jednog Britanca. Policajci su ga potom savladali tejzerom.

Francuski Centar za analizu terorizma navodi da su teroristi s kojima je Ražapur potencijalno bio u kontaktu osumnjičeni za ubistva, a terete se i za atentat na policajce.

Sumnja se da je Ražapur takođe komunicirao s Adelom Kermišeom, islamistom koji je ubio osamdesetpetogodišnjeg sveštenika Žaka Hamela, kao i sa francuskim džihadistom Maksimilijenom Tiboom, bivšim članom organizacije Forsane Aliza, koja se zalagao za uspostavljanje islamskog kalifata u Francuskoj.

Arman Ražapur Mijanoab je 2016. godine planirao neuspjeli napad na parski poslovni kvart Defans, za šta je osuđen na pet godina zatvora, od kojih je odslužio četiri.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 05:28