/ - FOTO: SAM CARTER - UNSPLASH OVCA, STADO OVACA, ILUSTRACIJA
23/10/2023 u 13:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ovce prošetale Madridom

Ovaj je običaj ponovno oživljen 1994. u sklopu proslave madridske Fieste de la Trashumancia, kada je životinjama i pastirima omogućeno kretanje tradicionalnim rutama, koje je priznao i španski parlament

Na ulicama Madrida juče se umjesto uobičajene vreve i automobilskih sirena moglo čuti meketanje ovaca, zvuk zvonaca i glasovi pastira koji su svoja stada vodili gradskim centrom, prateći drevne staze kojima su se životinje vijekovima kretale do južnih pašnjaka.

Ovaj je običaj ponovno oživljen 1994. u sklopu proslave madridske Fieste de la Trashumancia, kada je životinjama i pastirima omogućeno kretanje tradicionalnim rutama, koje je priznao i španski parlament, prenose Nezavisne.

Stada su se kretala iz smjera sjeverne Španske prema južnim pašnjacima koja im služe za zimsku ispašu. Prije više stotina godina taj je pravac prolazio kroz netaknutu prirodu, ali su u međuvremenu na tim mjestima nikli gradovi, među kojima je i glavni grad Španije.

Pretprošle je godine, zbog pandemije šetnja ovaca bila otkazana. Nakon prolaska tihim krajolicima u nedjelju su pastiri, mnogi obučeni u tradicionalne narodne nošnje, morali proći kroz najprometnije dijelove grada, poput jednog od glavnih madridskih trgova, Puertu del Sol.

Mještani i turisti stajali su duž puta, fotografišući ovce i živopisno obučene pastire. Djeca i odrasli, koji su navikli na saobraćajnu vrevu na gradskim ulicama, uživali su jer su se mogli približiti životinjama.

"Ovo zaista nisam očekivala u gradu, u glavnome gradu. Podsjeća me na moje selo", rekla je studentica Ana Sar iz okolice Mallorce.

"Nevjerovatno je", rekla je nizozemska turistkinja Sandra Van Arkelem, kazavši kako uživa u prizoru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
ŠPANIJAOVCEMADRID
28. april 2024 13:09