Ozbiljni neredi tresu Englesku / - EPA
05/08/2024 u 18:08 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ozbiljni neredi tresu Englesku, specijalno obučeni policajci baviće se neredima

Vojska specijalno obučenih policajaca baviće se neredima, najavio je britanski premijer Keir Starmer nakon današnjeg hitnog sastanka s ministrima i čelnicima policije.

Starmer kaže da će policija dobiti “vojsku specijalista” da uguši nerede. Krivični sudovi će takođe biti “pojačani”, dodao je on i pozvao na što raniju identifikaciju umiješanih u nerede koji su počeli u Sautportu prošlog utorka - dan nakon što su tri djevojke ubijene u napadu nožem.

Internetom se proširila vijest da iza napada stoji Ali Al-Šakati, navodni muslimanski tražilac azila koji je u Veliku Britaniju stigao čamcem i nalazi se na listi posmatrača MI-6. Izvor te vijesti, koja se brzo pokazala kao lažna, ali se još brže proširila internetom, bio je opskurni portal channel3nov, povezan sa Rusijom. 

Britanija: Ubica tri djevojčice u Sautportu pred sudom

Britanski premijer je takođe rekao da se kriminalom na internetu bavi jednako ozbiljno kao i kriminalom van njega.

– Ovo nije protest – ovo je čisto nasilje i nećemo tolerisati napade na džamije ili naše muslimanske zajednice – rekao je on.

Neredi koji su izbili u utorak, u kojima je uglavnom učestvovalo nekoliko stotina ljudi, nastavljeni su širom Engleske. Napadači su bacali cigle na policiju, palili automobile, krali i napali džamije i kancelarije azijskih vlasnika. 

Upitan o pozivima za opoziv parlamenta, Keir kaže da je fokusiran na to da ulice budu bezbjedne.

On je odgovorio i na optužbe desničarske populističke partije Reform UK da britanska policija postupa oštrije u slučaju desničarskih protesta.

– Nema toga. Postoji policija koja je objektivna i ne plaši se nikoga, baš onakva kakva bi trebalo da bude. Policija se ponaša onako kako se očekuje, nema problema u tome – rekao je on.

Uhapšeno više od 400 ljudi

Neredi su izbili u gradovima i mjestima prošle nedjelje nakon što su tri djevojke ubijene u napadu nožem u Sautportu, na sjeverozapadu Engleske, a do sada je uhapšeno 420 ljudi.

Ubistva su odmah iskoristile antiimigrantske i antimuslimanske grupe. Ubrzo nakon napada internetom su se proširile dezinformacije da je osumnjičeni napadač radikalni islamista koji je upravo stigao u Britaniju. Međutim, policija je saopštila da je osumnjičeni rođen u Britaniji i da se slučaj ne tretira kao teroristički incident.

Ministarka unutrašnjih poslova Ivet Kuper rekla je da je incident “ohrabrio grupe da podstiču rasnu mržnju”, što je dovelo do toga da su njihovi članovi bacali cigle na policajce, pljačkali prodavnice i napadali džamije.

Neredi su tokom vikenda izbili u Liverpulu, Bristolu, Tamvortu, Midlzbrou i Belfastu u Sjevernoj Irskoj. Tamo je većina demonstranata pokrila glave bandanama i ogrnula se britanskim zastavama.

Većina ih je bacala kamenje uz povike “Stop the boats”, misleći na migrante koji posljednjih godina stižu u Britaniju sa južne obale zemlje.

U Roterhamu, na sjeveru Engleske, demonstranti su pokušali da upadnu u hotel u kome borave tražioci azila.

Starmer je u nedjelju obećao da će antiimigrantski i islamofobični nasilnici zažaliti zbog svojih postupaka.

– Garantujem da ćete požaliti što ste učestvovali u ovim neredima, bilo direktno ili podsticanjem na internet – rekao je šef laburističke vlade koja je došla na vlast prije samo mesec dana.

Obećao je da će njegova vlada učiniti “sve što je potrebno da se ovi nasilnici što prije privedu pravdi”.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. septembar 2024 05:24