Unsplash, ilustracija, Grčka, zastava / - UNSPLASH, ILUSTRACIJA, GRčKA, ZASTAVA
21/06/2024 u 17:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pakleno ljetovanje u Grčkoj: Sve više mrtvih turista, temperatura preko 45 stepeni

Prvi dan ljeta samo je početak velikih vrućina, a Grčka već trpi nezapamćen pakleni talas koji izaziva brojne požare, kolabiranje turista i smrtne slučajeve, te podnevno zatvaranje atrakcija koje čine temelj ekonomije zemlje.

Južna Evropa je na udaru rekordnih temperatura, podstaknutih toplim vazduhom iz Sjeverne Afrike. Prošle nedjelje, temperature u Atini su išle preko 42°C, dok je Krit dostigao 44°C, a Peloponez 44,4°C, prema podacima Atinskog nacionalnog opservatorijuma.

Vrućina je već imala tragične posledice. Najmanje pet turista, među kojima je i poznati britanski televizijski ljekar i novinar Majkl Mosli, umrlo je ili nestalo u Grčkoj u proteklim nedeljama.

U nedelju je američki turista Tobi Šits pronađen mrtav na plaži na malom ostrvu zapadno od Krfa. Ostaci holandskog turiste pronađeni su na istočnom grčkom ostrvu Samos dan ranije, dok je još jedan Amerikanac nestao prije više od nedelju dana nakon što je krenuo na planinarenje i nije se vratio.

Međunarodni turizam, vitalan dio grčke ekonomije, takođe je pogođen. Ove nedelje, ministarstvo kulture je saopštilo zatvaranje Akropolja, najpoznatijeg arheološkog nalazišta koje nadgleda glavni grad, tokom najtoplijih sati popodneva.

Prošlog leta su slična pravila stupila na snagu, ali tek u julu. Ranije zatvaranje ove godine uslijedilo je nakon incidenta kada je turista kolabirao dok je čekao da kupi kartu za ovaj 3.300 godina star spomenik, naglašavajući opasnosti koje predstavlja intenzivna vrućina.

Gotovo svakih 10 minuta izbija novi požar. Požari su buknuli širom grčkih šuma na kopnu i ostrvima, uključujući i one za koje se sumnja da su rezultat podmetanja. Prošlogodišnji razorni požari, koji su uključivali evakuaciju hiljada ljudi sa Rodosa, ostavili su zemlju u visokom stanju pripravnosti ovog ljeta, piše Newsweek.

Grčka nacionalna meteorološka služba predviđa da će vjetar dostići brzinu do 74 kilometra na sat, pogoršavajući vruće i suve uslove.

Atinski Akropolj zatvoren zbog vrućine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jun 2024 00:41