Ostrvo Grand Kanarija / Shutterstock
05/08/2024 u 16:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Panika na popularnom ostrvu Gran Kanarija: Strahuje se da će ljetovalište biti uništeno

Protestne grupe protiv masovnog turizma u Španiji na Gran Kanariji pozvale su političare da odmah zaustave razvojne planove koji predviđaju izgradnju preko 129.000 novih turističkih kreveta.

Ovim planom bi se sadašnji kapacitet ostrva udvostručio, što su protestne grupe veoma negativno dočekale budući da se nedjeljama unazad bore protiv masovnog turizma.

Plan da se udvostruči kapacitet za iznajmljivanje Gran Kanarije izazvao je paniku među aktivistima koji strahuju da bi ova odluka mogao da uništi djelove ostrva.

Oni se takođe plaše da će planovi za novu željezničku liniju na jugu ostrva, planirani vodeni park u Maspalomasu i hidroelektrana koja je ključna za planove za obnovljivu energiju na ostrvu, ugroziti ostrvo.

Učesnici kampanje strahuju da će to dovesti do uništenja prirodnih eko-sistema koji su do sada bili pošteđeni uticaja turističke industrije.

Kabildo de Gran Kanarija, lokalna vlada ostrva, odobrila je Plan Insular de Ordenacion, razvoj kako bi se udvostručili turistički kapaciteti, ali kritičari tvrde da je planirano proširenje zasnovano na modelu razvoja koji je zapravo već propao.

Japan želi da ograniči broj turista: Nova pravila za penjanje na Fudži

Demonstranti su kolektivno tvrdili da su trenutne prognoze rasta turizma u suprotnosti sa prethodnim eko-održivim modelom i pozvali Kabildo da prestane da naziva Gran Kanariju "eko-ostrvom" dok trenutni plan ostaje nepromijenjen.

Strahuje se da će previše ruralnog zemljišta biti iskorišćeno davanjem projekata multinacionalnim kompanijama, piše britanski Ekspres.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 07:49