Papa Franjo / - EPA
09/03/2024 u 20:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa Franjo pozvao Ukrajinu da pregovara sa Rusijom: Kad vidite da ste poraženi...

Papa Franjo izjavio je da Ukrajina treba da ima ono što je nazvao hrabrošću "bijele zastave", kako bi ispregovarala kraj rata s Rusijom.

- Kad vidite da ste poraženi, da stvari ne idu najbolje, morate imati hrabrosti za pregovore. To je jedno tumačenje, to je istina - rekao je papa, prema izvodima iz intervjua švajcarskoj televiziji RSI, koji bi trebalo da se emituje 20. marta, prenosi Hina.

To je prvi put da je papa upotrijebio izraze poput „bijela zastava“ ili „poraz“ u razgovoru o ratu u Ukrajini, iako je i ranije govorio o neophodnosti pregovora.

Prošle godine papa je poslao svog mirovnog izaslanika, italijanskog kardinala Matea Zupija, na razgovore u Kijev, Moskvu i Vašington.

- Neko će se možda osjećati posramljen, ali sa koliko mrtvih će se rat završiti. Treba pregovarati na vrijeme, pronaći zemlju koja će biti posrednik - kazao je papa, i naveo Tursku među zemljama koje su ponudile posredničku ulogu.

- Nemojte se stidjeti pregovora prije nego što se stvari pogoršaju - dodao je papa, a na pitanje da li bi on bio spreman da posreduje, odgovorio je: „Tu sam.“

Papa Franjo: Ljudi su umorni od ratova

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 19:19