Papa Franja / - SHUTTERSTOCK
30/03/2024 u 22:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Papa stigao u baziliku Svetog Petra da prisustvuje Uskršnjem bdenju

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja stigao je večeras u baziliku Svetog Petra u Rimu da predsjedava Uskršnjem bdenju, dan pošto je otkazao učešće u procesij na Veliki petak, što je izazvalo nove spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.

Argentinski jezuita, 87-ogodišnji papa stigao je večeras obučen u bijelo u kolicima, da predsjedava toj proslavi koja traje najmanje dva sata, zbog čega je i izostao sinoć da bi se „sačuvalo“ njegovo zdravlje za večeras, prenio je Vatikan.

Prisutne su bile hiljade hodočasnika iz cijelog svijeta. Papa sjutra treba da održi nedjeljnu misu i uputi poruku urbi et orbi, koju će prenositi televizija.

Vatikan je danas sredinom dana potvrdio da će papa večeras prisustvovati bdenju, dok je sinoć u posljednjem trenutku otkazao učešće na misi na Veliki petak i povorku Putem krsta do rimskog Koloseuma.

Papa nije učestvovao u povorci Putem krsta ni prošle godine, ali to je bilo unaprijed najavljeno jer je prošlo samo tri dana nakon njegovog izlaska iz bolnice, u kojoj je bio zbog bronhitisa.

U Bazilici Sv. Petra: Papa Franja vodio misu za Veliki petak u invalidskim kolicima

Sveta nedjelja koja uključuje brojne ceremonije koje se završavaju Uskrsom može da izgleda kao maraton za osamdesetogodišnjaka koji se već dvije godine kreće u kolicima.

Posljednjih dana papa je ipak izvršavao svoje obaveze. Ali u posljednje vrijeme je izgledao umorno i morao je više puta da delegira čitanje govora navodeći da ima bronhitis, zbog čega je bio na pregledima u bolnici u Rimu krajem februara.

Jučerašnje otkazivanje ponovo je pokrenulo pitanja o njegovoj sposobnosti da nastavi da vlada Katoličkom crkvom i njenim vjernicima, kojih ima oko 1,3 milijarde.

Uprkos teškoj operaciji abdomena 2023. papa i dalje održava žestok ritam u Vatikanu, gdje može da primi i desetak sagovornika za jedno prije podne. Godine i slabo zdravlje ga ipak izgleda sustižu, nije putovao nigde od posjete Marseju u septembru, a morao je da otkaže i put u Dubai za klimatsku konferenciju u decembru, zbog bronhitisa.

Papa bi trebalo da posjeti Veneciju 28. aprila ali njegov najavljeni put u Aziju i Okeaniju ovog leta, koji Vatikan još nije zvanično potvrdio, izgleda sve neizvjesniji.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 14:15