Alijev / - (Фото: EPA-EFE/VLADIMIR SMIRNOV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)
01/09/2024 u 13:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Parlamentarni izbori u Azerbejdžanu, očekuje se dalja dominacija stranke predsjednika Alijeva

Birališta su otvorena danas u Azerbejdžanu za parlamentarne izbore, prve od kada je preuzeo punu kontrolu nad bivšom otcepljenom teritorijom Nagorno Karabah u blic ofanzivi prošle godine.

Prethodni izbori u Azerbejdžanu od kada je stekao nezavisnost od Sovjetskog Saveza nisu smatrani potpuno slobodnim i poštenim i ne očekuje se da će ovo glasanje za novi saziv Parlamenta donijeti znatne promjene u tom tijelu, gdje dominira partija Novi Azerbejdžan predsjednika Ilhama Alijeva, piše agencija AP.

Otac Alijeva vladao je Azerbejdžanom od 1993. do smrti 2003. kada je Ilham Alijev preuzeo vođstvo zemlje. Obojica vode zemlju čvrstom rukom, potiskujući neslaganje, a zemlja od gotovo 10 miliona stanovnika na obalama Kaspijskog mora ima sve veće bogatstvo od svojih ogromnih rezervi nafte i gasa.

Moskva spremna da se uključi u mirovni proces između Azerbejdžana i Jermenije

Vladajuća stranka ima 69 od 125 mjesta u parlamentu, a većina ostalih mjesta raspodijeljena su na male provladine stranke ili nezavisne poslanike.

Partija Musavi, glavna opoziciona grupacija, predložila je 34 kandidata za današnje izbore, ali je registrovano samo 25. Opozicina Republikanska alternativa učestvuje sa 12 kandidata.

Prema Ustavu, trebalo je da izbori budu održani u novembru, ali je Alijev jukazom odredio da se održe dva mjeseca ranije pošto su se podudarale sa konferencijom Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama COP29, koja tada treba da se održi u glavnom gradu Bakuu.

Izbori se održavaju gotovo godinu dana od kada su azerbejdžanske snage u kratkoj vojnoj operaciji povratili oblast Nagorno Karabah, koja je od 1994. bila pod kontrolom etničkih jermenskih snaga koje je podržavala Jermenija, i protjerale samoproklamovanu vladu te oblasti. Većina od 120.000 etničkih Jermena iz te oblasti pobjeglo je zbog ofanzive.

Nacionalna izborna komisija saopštila je da će 50 organizacija posmatrati izbore. Najveća grupa posmatrača iz Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) treba da podnese svoju preliminarnu procjenu izbora sjutra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 15:41