Podoljak / FOTO:X
19/06/2024 u 21:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Podoljak: Kim pomaže Rusiji u masovnom ubistvu civila u Ukrajini

Sjeverna Koreja pomaže Rusiji da ubija ukrajinske civile, kazao je Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak i pozvao na veću međunarodnu izolaciju obje države.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski lider Kim Džong Un potpisali su ranije danas sporazum o strateškom partnerstvu.

(VIDEO) Putin vođi Sjeverne Koreje poklonio luksuzni automobil

- Nema sumnje da Sjeverna Koreja danas aktivno sarađuje sa Rusijom u vojnoj sferi i namjerno obezbjeđuje resurse za masovna ubistva Ukrajinaca - rekao je Podoljak za novinsku agenciju AFP.

Sjedinjene Američke Države (SAD) i njeni saveznici optužili su Sjevernu Koreju da obezbjeđuje ruskim snagama municiju i rakete za rat u Ukrajini, dok su vlasti u Kijevu saopštile da su pronašli djelove sjevernokorejske municije na ratištu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Podoljak je istakao da su isporuke sjevernokorejskih artiljerijskih granata pomogle ruskim snagama da održe "visok intenzitet" napada.

- Ovo utiče na tok događaja u ratu u cjelini i značajno povećava broj civilnih žrtava - rekao je Podoljak.

On je osudio "apsolutnu nesposobnost" međunarodnih sankcija Rusiji i Sjevernoj Koreji.

- Očigledno je da restriktivne mjere uvedene Rusiji i Sjevernoj Koreji nijesu dovoljne. Potreban nam je rigorozniji pristup stvarnoj izolaciji - rekao je Podoljak.

Tokom državne posjete Pjongjangu, Putin je pozvao na reviziju sankcija Sjevernoj Koreji i rekao da se dvije države zajedno bore protiv "hegemonije SAD".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. septembar 2024 15:14