/ - PHOTO BY NICK PAMPOUKIDIS ON UNSPLASH
11/07/2023 u 07:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Poslovna klima u eurozoni sve tmurnija

Njemačka je u zimskom semestru pala u recesiju i njena privreda stoji lošije od ostalih u području zajedničke evropske valute

Poslovna klima u eurozoni pogoršana je treći mjesec zaredom, a raste pesimizam kako u procjeni trenutne situacije, tako i u očekivanjima, objavio je u frankfurtski Institut za financijsku analizu Sentix.

Sentixov pokazatelj konjunkture pao je 5,5 bodova, na minus 22,5. To ukazuje da je eurozona i dalje u recesiji, a posebno je loše, "bez znakova poboljšanja", u Njemačkoj.

Njemačka je u zimskom semestru pala u recesiju i njena privreda stoji lošije od ostalih u području zajedničke evropske valute, prenosi SEEbiz.

“Negativni recesioni trend prisutan je svugdje u svijetu osim u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) koji još odolijeva”, navodi Sentix.

Globalno i u azijskoj regiji, ekonomski pokazatelj pao je peti mjesec zaredom.

Ekonomski analitičari pomno prate kretanja Sentixove mjesečne ankete koja se pojavljuje početkom mjeseca, za razliku od drugih važnih pokazatelja ekonomskog raspoloženja i očekivanja, poput onih koje priprema minhenski Ifo ili Centar za evropska ekonomska istraživanja (ZEW).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 10:38