/ Šarl Mišel - SHUTTERSTOCK
07/01/2024 u 17:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mišel planira da napusti funkciju, Orban kao moguća zamjena

Mišel, koji je nekada bio premijer Belgije, predvodiće listu Reformski pokret, a to je liberalna stranka francuskog govornog područja u Belgiji

Predsjednik Evropskog savjeta, Belgijanac Šarl Mišel izjavio je danas da će biti kandidat za izbore za Evropski parlament u junu i dodao da namjerava da napusti sadašnju funkciju u julu, prije isteka mandata, prenose agencije.

- Odlučio sam da se kandidujem za evropske izbore u junu 2024- rekao je Mišel za belgijske medije Soar (Le Soir) i Libr Belžik (La Libre Belgique).

- To znači da obavljam svoju funkciju predsjednika Evropskog savjeta sve dok ne položim zakletvu kao poslanik u Evropskom parlamentu, što će biti 16. jula - rekao je Mišel, čiji mandat treba da istekne krajem novembra 2024.

Tо otvara mogućnost da njegovo trenutno mјesto zauzme mađarski premiјer Viktor Orban, јer tada Mađarska preuzima predsјedavanje Evropskom uniјom. Ovakva situaciјa se dešava јer će predsјednik Savјeta prvi put biti kandidat na evropskim parlamentarnim izborima.

Mišel je rekao da je posle evropskih izbora, krajem juna, početkom jula, planirano da se Evropski savjet sastane i odredi njegovog nasljednika, navode mediji.

Mišel, koji je nekada bio premijer Belgije, predvodiće listu Reformski pokret, a to je liberalna stranka francuskog govornog područja u Belgiji.

On je u julu 2019. izabran da nasledi Poljaka Donalda Tuska na mjestu predsjednika Evropskog savjeta, institucije koja okuplja šefove država ili vlada država članica. Mišel je tokom mandata bio odgovoran za organizovanje rada samita EU.

Izbori za Evropski parlament biće održani od 6. do 9. juna u 27 zemalja EU. Oni će dovesti do obnove na čelu evropskih institucija, uključujući Evropsku Komisiju i Evropski savjet.

Evropski poslanici, njih 720, biraju se na opštim direktnim izborima, na period od pet godina.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 19:14