Dik Marti  / - EPA
28/12/2023 u 16:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Preminuo Dik Marti

Bio je izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti koji je istraživao zločine tzv. OVK i trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Metohiji

Bivši izvjestilac Savjeta Evrope Dik Marti, koji je istraživao zločine tzv. OVK i trgovinu ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, preminuo je danas u 79. godini, saopštila je Liberalno-radikalna stranka Švajcarske.

Marti, bivši švajcarski senator i tužilac, objavio je 2010. godine izvještaj o sumnjama na trgovinu organima na KiM, u koje su bili umiješani visokorangirani pripadnici tzv. OVK, prenosi Svis info.

Marti nikada nije prihvatio nezavisnost tzv. Kosova.

Dik Marti je rođen u južnom italijanskom kantonu Tičino, gdje je služio kao zamjenik javnog tužioca, a potom i javni tužilac od 1975. do 1989. godine. Bio je član vlade kantona Tičino od 1989. do 1995. godine.

Izabran je u švajcarski Senat 1995. godine, bio je član Radikalne stranke desnog centra. Podneo je ostavku 2011. Među njegovim inicijativama bile su uspostavljanje nezavisnog saveznog tužioca i dekriminalizacija abortusa.

U parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope Dik Marti izabran je 1999. godine i predsjedavao je Odborom za pravna pitanja i ljudska prava od 2005. do 2008. Penzionisan je 2011. godine.

U ime komiteta, istražio je tajne zatvore CIA u Evropi, objavljujući izveštaj 2006. u kojem se navodi da je 14 zemalja u dosluhu sa SAD u „mreži“ kršenja ljudskih prava.

Marti je rekao da su druge zemlje, uključujući Švajcarsku, bile aktivno ili pasivno uključene u pritvaranje ili transfer nepoznatih osoba.

Godine 2010. objavio je izvještaj o sumnji u trgovinu organima na Kosovu, u koji su umješani visokorangirani pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

U izveštaju se govori o umješanosti pripadnika OVK u otmice, ubistva i trgovinu organima na Kosovu i u „žutoj kući“ u Albaniji.

Marti je posljednjih godina bio pod posebnom zaštitom zbog prijetnji smrću koje je dobijao.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 03:03