/ - Илустрација
16/12/2021 u 19:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пријети несташица уколико буде хладна зима: Цијене струје и гаса у Европи скачу

Чак и прије искључења, недостатак природног гаса је већ приморао Европу да се ослони на сагорјевање угља, пише "Блумберг"

Европа би могла да се суочи са хладном зимом јер су прекиди у раду нуклеарних електрана у Француској довели енергетско тржиште до тачке прелома. Ови догађаји повећали су ризик од нестанка струје у најхладнијим мјесецима у години.

Француска мултинационална електропривредна компанија "Електриците д Франсе" (ЕДФ) зауставља реакторе који чине десет одсто нуклеарног капацитета земље чиме се несташица енергије у Европи додатно погоршава, а континент оставља на милост и немилост временским приликама.

Чак и прије искључења, недостатак природног гаса је већ приморао Европу да се ослони на сагорјевање угља, пише "Блумберг".

Рекордне цијене

Забринутост око снабдјевања у Европи резултирала је рекордним цијенама гаса и електричне енергије, што представља велики проблем због већ постојуће борбе са растућом инфлацијом.

Џереми Вир, главни извршни директор швајцарске компаније "Трафигура груп", која се бави трговином робом, прошлог мјесеца је упозорио да би Европа могла да доживи несташице струје у случају изузетно хладне зиме.

- Европа ће имати много проблема ако постане хладно - рекао је Емерик де Виган, извршни директор компаније за анализу енергије ЦОР-е.

- Било би потребно да температуре падну само 2-3 степена испод нормале да дође до невоље - додао је он.

Француски нуклеарни реактори су кључни извор енергије у тренутку највећег оптерећења на тржиштима у Њемачкој, Италији и Великој Британији.

Капацитет постројења већ је био на ниском нивоу јер је пандемија вируса корона одложила радове на неким реакторима, а сада ЕДФ зауставља два блока и продужава застоје у радовима на друга два након што је откривен квар у електрани током редовног одржавања.

Ситуацију додатно погоршава то што Њемци коче и одбијају да дају дозволу за "Сјеверни ток 2".

Цијена електричне енергије Француској је у јануару скочила за 60 одсто, на рекордних 630 евра по мегават-сату на Европској енергетској берзи. У сусједној Њемачкој, еквивалентни уговор порастао је за 25 одсто, на ниво од 381 евро по мегават-сату.

Како каже аналитичар Жан Пол Харемон, Француска ће можда морати да заустави извоз у Британију, а то би додатно подигло цијене на кључним тржиштима широм Европе.

РТЕ, оператор преносног система електричне енергије у Француској већ је упозорио да ће бити потребна додатна опрезност у случају веома ниских температура. Они су већ продужили уговоре који им омогућавају да накратко прекину струју неких великих произвођача.

- Видим да менаџери плаћају индустријским компанијама да не раде ако у кратком периоду изузетно захладни. Радили су то у прошлости и могу то да ураде поново - рекао је Емерик де Виган, извршни директор компаније за анализу енергије ЦОР-е.

Тржишта су већ била под великим притиском, а цене гаса које су шест пута више од уобичајених, повећале су цијену производње струје. Широка европска мрежа обновљивих извора енергије није успјела да попуни празнину због малих брзина вјетра.

Високе цијене електричне енергије пријете да проузрокују додатна гашења, засутављање прекограничних токова електричне енергије, па и потпуне нестанке струје.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 00:57