vrucina, vreli dani / - UNSPLASH
10/01/2023 u 15:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prošla godina druga najtoplija godina u istoriji Evrope

Oni su saopštili i da je 2022. bila peta najtoplija godina na svijetu najmanje od 1850. godine, iako podaci C3S datiraju najranije iz 1950

Evropa je 2022. doživjela drugu najtoplliju godinu u istoriji, a klimatske promjene izazvale su ekstremne uslove koji su smanjili prinose usjeva, presušili rijeke i doveli do hiljada mrtvih, saopštili su danas naučnici Evropske službe za klimatske promjene Kopernikus (C3S).

Oni su saopštili i da je 2022. bila peta najtoplija godina na svijetu najmanje od 1850. godine, iako podaci C3S datiraju najranije iz 1950, prenose mediji.

- Već doživljavamo razorne posljedice zagrijanog svijeta', rekla je zamjenica direktora C3S Samnata Berdžes prenosi Tanjug.

Ona je pozvala na hitnu akciju za smanjenje emisije ugljen-dioksida i prilagođavanje promijenjenoj klimi.

Prošlo ljeto bilo je najtoplije u Evropi do sada, a snažni toplotni talasi izazvali su oko 20.000 smrtnih slučajeva više nego što je uobičajeno u nekim zemljama Evrope, uključujući Francusku, Njemačku, Španiju u Britaniju.

U kombinaciji sa nedostatkom kiše, vrućine su izazvale široko rasprostranjenu sušu, a nizak vodostaj usporio je transport duž rijeke Rajne, dok je nedostatak kiše uticao na proizvodnju hidroenergije i smanjio prinose kukuruza i soje, prenosi Rojters.

Kako navodi agencija, temperature na globalnom nivou će prestati da rastu samo ako zemlje smanje emisije CO2 na ''neto nulu'', odnosno da ne ispuštaju više gasova u atmosferu nego što uklanjaju, a 27 zemalja EU, Britanija, Kanada, Japan i druge zemlje su se obavezale da će taj cilj ostvariti do 2050.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 07:56