Vladimir Putin / - EPA
24/07/2023 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Putin potpisao zakon o zabrani promjene pola

Napominje se i da se na lica koja su promijenila pol prije dana stupanja zakona na snagu on se neće odnositi

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o zabrani promjene pola, sada će to biti moguće samo iz medicinskih razloga, oni koji su promenili pol takođe neće moći da usvajaju djecu, odgovarajući dokument objavljen je na zvaničnom internet portalu pravnih informacija.

Prema ovom dokumentu, u slučaju promjene pola od strane jednog od supružnika, brak će biti poništen. Odgovarajuće izmjene se unose u član 16. Porodičnog zakonika, koji opisuje uslove za poništavanje braka. Takođe se predviđa da ako postoji potvrda o promjeni pola, onda će licu biti zabranjeno usvajanje djece.

Napominje se i da se na lica koja su promijenila pol prije dana stupanja zakona na snagu on se neće odnositi.

Promjena pola ne odnosi se na medicinske intervencije vezane za „liječenje urođenih anomalija (malformacija), genetskih i endokrinih bolesti povezanih sa formiranjem polnih organa kod djece“, prema odluci ljekarske komisije. Proceduru za donošenje rješenja i spisak medicinskih organizacija odobravaće vlada.

Zamjenica ruskog ministra zdravlja Evgenija Kotova je ranije tokom rasprave o zakonu na sjednici Komiteta Savjeta Federacije za socijalnu politiku, izjavila da je od 2018. do 2022. godine registrovano više od dvije hiljade slučajeva promjene pola. Ona je napomenula i da se ovim zakonom ne krše ustavna prava građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. septembar 2024 04:53